Noțiunea de femicid ar urma să se regăsească în lege: „Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională”

Noțiunea de femicid ar urma să se regăsească în lege: „Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională”

Noțiunea de femicid, definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen, ar urma să fie introdusă în legislația R. Moldova. Aceasta ar fi una dintre urmările apelului public venit din partea mai multor organizații ai societății publice.

Olga Scripnic

Răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în R. Moldova a devenit subiectul discutat la audierile publice organizate de Parlament.

Drept urmare a acestora, va fi creat un grup de lucru interinstituțional, care să elaboreze un plan național de răspuns „promt” la cazurile de violență asupra femeilor și fetelor.

Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională, iar statisticile sunt îngrijorătoare. În 2023, în R. Moldova, au fost înregistrate 24 de cazuri în care au murit femei, ucise de soți, concubini sau parteneri de viață, iar în 2022 – 21 de femei.

Autor: Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, sunt înregistrate circa cinci - șase mii de victime ale violenței în familie, iar măsurile legislative aprobate și pârghiile existente au înlăturat anumite bariere pe care le întâmpinau autoritățile la intervenția și investigarea cazurilor de violență.

În context, reprezentanta Procuraturii Generale, Mariana Gornea, a subliniat că, în anul 2023, au fost trimise în judecată 136 de cauze penale de viol, fiind emise 98 de sentințe de condamnare la închisoare. Tot pe parcursul anului trecut, a fost finalizată urmărirea penală pentru 592 de cauze de violență în familie, iar instanțele judecătorești au emis peste 600 de sentințe de condamnare. 

Participanții la audieri au venit cu propuneri de ajustare a unor mecanisme în cazurile de violență asupra femeilor, de sporire a măsurilor de prevenție, de desfășurare a campaniilor de informare și sensibilizare a societății, de extindere a serviciilor pentru femeile victime ale violenței, dar și programe pentru agresori. 

Audierile s-au desfășurat pe Platforma Femeilor Deputate, fiind organizat în comun cu Comisia juridică, numiri și imunități. La audieri au participat deputați, reprezentanți ai autorităţilor şi instituţiilor abilitate cu funcţii de prevenire şi de combatere a violenţei în familie, ai organizațiilor societății civile, ai partenerilor de dezvoltare.

CONTEXT. Anterior, la 23 aprilie zeci de persoane s-au adunat în fața Guvernului, pentru „a cere dreptate pentru Ana-Maria”, tânăra, care după opt zile de la dispariție, a fost găsită decedată în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești. Manifestația a fost inițiată de mai multe organizații non-guvernamentale din R. Moldova. Iată ce solicitări au avut aceștia.



Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.