Rusia a deschis frontul de la Harkov. De ce s-a întâmplat și ce urmează

Foto simbol

Rusia a deschis frontul de la Harkov. De ce s-a întâmplat și ce urmează

În dimineața zilei de 10 mai, s-a întâmplat ceea ce autoritățile ucrainene și experții occidentali anunțau de mult timp: Rusia a deschis un nou front. Trupele sale au trecut granița în regiunea Harkov și au început să se deplaseze spre centrul regional, scrie BBC.

Ana Baciu

Armata rusă a lansat o ofensivă în două direcții, de-a lungul unor mari obstacole de apă.

Pe parcursul celor patru zile de ofensivă, armata rusă a reușit să captureze aproximativ zece sate mici în apropierea frontierei de stat. Aceasta a avansat pe o adâncime de aproximativ 5-6 kilometri în teritoriul ucrainean și pe o lățime de 30 de kilometri.

Forțele armate ucrainene încearcă să țină inamicul în frâu și să împiedice pierderea înălțimilor din apropierea satului Lipțî și capturarea Volcianskului și a împrejurimilor sale.

Presa internațională a început să scrie despre planurile Rusiei de a deschide un nou front în regiunea Harkov încă de la sfârșitul iernii. Autoritățile ucrainene au negat acest lucru pentru o lungă perioadă de timp și au declarat că zona Harkov este cât se poate de protejată.

La sfârșitul lunii martie, comandantul-șef Sîrskii, într-un interviu acordat agenției de stat Ukrinform, a reamintit că forțele armate ucrainene au avut o experiență de succes în eliberarea regiunii Harkov încă din toamna anului 2022.

Cu toate acestea, atunci când noua ofensivă din Harkov a început, la 10 mai, luptătorii ucraineni au fost forțați să se retragă imediat la câțiva kilometri adâncime pe teritoriul lor, permițând Rusiei să ocupe satele de frontieră.

Unii experți și oficiali militari subliniază că prima linie de apărare, inclusiv o linie de aprovizionare cu bariere de mine, șanțuri antitanc și „dinți de dragon” din beton, nu ar fi fost pregătită corespunzător și nu ar fi fost acoperită cu artilerie.

Este vorba despre acea frontieră specială, care era construită la 1,5-6 kilometri de graniță și care ar fi trebuit să încetinească semnificativ mișcarea inamicului.

Generalul Oleksandr Iakoveț, fost șef al forțelor de geniu și acum șef al Serviciului de Stat pentru Transporturi Speciale, spune că cea mai pregătită linie de apărare din regiunea Harkov a fost construită pe linia a treia, adică la 17-35 km de frontiera de stat.

El explică faptul că, din cauza bombardamentelor constante, a fost imposibil să se echipeze linia frontală de apărare din regiunea Harkov cu echipamente de geniu și structuri din beton armat. Prin urmare, generalul califică drept absurde afirmațiile unor ofițeri militari cu privire la absența fortificațiilor din beton adâncit în apropierea frontierei de stat.

Expertul militar, David Handelman consideră că una dintre sarcinile armatei ruse este de a retrage rezervele ucrainene în alte direcții.

Până în prezent, armata rusă își desfășoară ofensiva în regiunea Harkov cu o forță mică, de câteva batalioane.

În total, gruparea rusă de trupe din această zonă însumează aproximativ 30.000-35.000 de soldați.

„Planul rușilor abia a început să fie pus în aplicare, încă nu am văzut principalele forțe și mijloace pe care le-au adunat”, a declarat expertul Mihail Jirohov.

El preconizează că Rusia ar putea introduce al doilea eșalon de trupe în luptă pe 16 mai, iar al treilea - provizoriu, pe 20 mai.

În opinia sa, tocmai până la această dată armata rusă intenționează să pună în aplicare planul tactic pe direcția Harkov în cea mai mare măsură posibilă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.