În urma interviurilor individuale cu persoanele refugiate s-a constatat că 45% dintre respondenți au probleme cu sănătate și nu pot primi îngrijiri corespunzătoare la noi în țară. O parte din ei se duc în Ucraina pentru a primi îngrijire medicală, cum ar fi în cazul bolilor de diabet zaharat sau boli oncologice.
Astfel, 16% dintre persoanele refugiate întâmpină dificultăți în a efectua sarcini de lucru în diverse domenii. Datele arată că 14% dintre refugiați sunt angajați în câmpul muncii ilegal și nu sunt autorizați. Motivul principal este vârsta, starea de sănătate, situația de familie (în mod special este dificil pentru familiile cu mulți copii).
În ceea ce privește locuințele, majoritatea refugiaților, adică 54% rămân să locuiască la prieteni, 39% închiriază o locuință, 7% sunt cazați în centre special destinate pentru refugiați și 2% au alte locuri unde trăiesc.
Totodată, 41% dintre copiii refugiați își fac studiile în școlile din dreapta Nistrului, ceilalți studiază online, iar o parte dintre respondenți au menționat că minorii nu învață în nici o instituție de învățământ. Majoritatea au ales instruirea în limba rusă.
De asemenea, 65% dintre refugiați au spus că au experiență plăcută în comunicarea cu societatea, oamenii manifestă susținere și bunătate. 51% simt ca sunt acceptați de oamenii din jur.
Sondajul a fost realizat în perioada iulie 2023 - aprilie 2024, pe un eșantion de 1.494 respondenți, 73% dintre aceștia fiind femei, iar 27% bărbați.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.