Unul dintre instrumentele - cheie folosite de ACETI pentru a aduce transformarea digitală este Digital Innovation Hub of Moldova, un hub inspirat din experiența statelor din Uniunea Europeană. Chiar dacă istoria DIH of Moldova a început în decembrie 2021 și este abia la început de cale, noi deja putem afirma că DIH of Moldova reprezintă rețeta perfectă pentru transformarea digitală în regiuni, fapt confirmat și de către Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Ambasada Suediei în Chișinău și Ambasada Marii Britanii în Chișinău, care susține activitățile hub-ului de consolidarea ecosistemului de transformare digitală și retehnologizare, asigurarea funcționalității mecanismului One-Stop-Shop pentru a facilita implementarea transformării digitale și retehnologizării companiilor, dar și internaţionalizarea funcţionării hub-ului.
Menționăm că Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) în cadrul consultărilor publice privind elaborarea Strategiei de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030 a propus, ceea ce a fost inclus în varianta finală, faptul că European Digital Innovation Hubs reprezintă mecanisme care „pot contribui și ele la accelerarea transformării digitale a economiei naționale” și care sunt parte a programului Digital Europe. Astfel, ACETI contribuie calitativ la implementarea prevederilor acestei Strategii.
Actualmente, Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este unicul centru de inovare digitală în Republica Moldova, creat de către ACETI, în calitatea sa de orchestrator al hub-ului, împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, pe modelul European DIH, oferind o abordare inovativă în implementarea transformării digitale a IMM-urilor.
Având în vedere că Republica Moldova a aderat recent la programul Digital Europe, considerăm că este necesară promovarea acestei direcții pentru a fi în pas cu politicile UE la nivelul transformării digitale.
Programul Europa Digitală va oferi finanțare strategică pentru a răspunde acestor provocări, sprijinind proiecte în 4 domenii-cheie de capacitate: supercalculul, inteligența artificială, competențele digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală.
Eforturile Digital Innovation Hub of Moldova de a avansa în această direcție au fost salutate inclusiv de partenerii internaționali de dezvoltare, prezenți la Conferința Internațională „Digital Innovation Hub - an important tool for Digital Transformation in the Republic of Moldova”. La organizarea acestei conferințe s-a alăturat în calitate de partener Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău și Ambasada Marii Britanii la Chișinău.
Potrivit șefului Misiunii USAID la Chișinău, Jeff Bryan, anume IMM-urile au un rol esențial în creșterea economică a Moldovei și că acestea trebuie susținute în calea lor spre digitalizare pentru a deveni competitive.
Jeff Bryan, șeful Misiunii USAID la Chișinău
ACETI
Întreprinderile mici și mijlocii au un rol esențial în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, iar mecanismul one-stop-shop oferă companiilor instrumentele necesare pentru a fi competitive atât pe piața internă, cât și pe cea europeană. Statele Unite au angajamentul de a avansa dezvoltarea sustenabilă și prosperitatea Moldovei.
Autor: Jeff Bryan, șeful Misiunii USAID la Chișinău
Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, Doina Nistor, referindu-se la Agrotek Arena, a ilustrat cum putem aplica transformarea digitală în agricultură.
Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului
ACETI
Ion Bodrug, președintele ACETI, subliniază necesitatea de a prelua tot ce e mai bun din experiența partenerilor europeni și a țărilor vecine cu aspirații europene și de a împărtăși experiența ACETI și DIH of Moldova, pentru ca această rețetă să funcționeze la nivel național.
Ion Bodrug, președintele ACETI
ACETI
Ne bucurăm enorm că Republica Moldova a primit statutul de candidat la aderare în UE, că avem în sfârșit un acord semnat de aderare la programul multianual Digital Europe, care ne va ajuta să fim în pas cu politicile UE în domeniul transformării digitale.
Autor: Ion Bodrug, președintele ACETI
Datorită faptului că DIH of Moldova beneficiază de suportul Proiectul Tehnologiile Viitorului în internaționalizare, dar și stabilirii de relații de colaborare cu structurile similare din Ucraina, am avut ocazia să cunoaștem experiența hub-urilor din Kiev și Lvov.
Potrivit colegilor ucraineni, faptul că Ucraina s-a alăturat programului Digital Europe la începutul anului 2023, cu un an înaintea Republicii Moldova, a reprezentat un pas imens spre transformarea hub-urilor locale și regionale de inovații în hub-uri europene de inovații digitale (EDIH), fapt ce va servi dezvoltării acestor entități către un nivel nou, inclusiv prin lărgirea spectrului de servicii pentru întreprinderi și autorități publice.
Potrivit Nataliei Harashenko, expertă la Centrul Virtual Digital Innovational NOSC-UA DIH din Kiev colaborarea cu partenerii internaționali a contribuit esențial la dezvoltarea sistemelor inovaționale în Ucraina, același lucru urmând să se întâmple și în țara noastră odată cu aderarea la Digital Europe.
Natalia HARASHENKO, Expertă, Centrul Virtual Digital Innovational NOSC-UA DIH din Kiev, Ucraina
ACETI
Yana LEVYTSKA, Project manager Lviv Tech Startup School (host organization for Lviv DIH), Ucraina
ACETI
Grație susținerii Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Suedia și Marea Britanie, ACETI în cadrul DIH of Moldova a reușit să ofere suport mai multor entități economice prin consultanță și pregătire a proiectelor referitoare la:
- exploatarea dronei agricole pentru prelucrarea terenurilor agricole;
- dezvoltarea sistemului automatizat de management al întreprinderii (ERP);
- instalarea sistemului performant fotovoltaic;
- modernizarea întreprinderii prin dotarea cu o linie performantă de producție pentru prelucrarea nucilor.
Respectiv, pentru a disemina experiența și a continua suportul IMM-urilor cu referire la transformarea digitală, ACETI în calitatea sa de orchestrator al Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) a inițiat șirul de ședințe cu administratorii ai IMM-urilor din regiunea de nord. Astfel de ședințe deja au avut loc în mun. Bălți și mun. Edineț (cu participarea reprezentanților din raioanele Briceni, Dondușeni și Ocnița). În cadrul acestor ședințe au fost prezentate modalitățile în care este posibil de a eficientiza activitatea companiilor ca să fie mai competitive parcurgând etapele transformării digitale.
Managerii IMM-urilor din Bălți la ședința organizată de ACETI la STEP IT Academy.
ACETI
Activitățile au presupus sensibilizarea antreprenorilor în identificarea nevoilor lor pentru tehnologii digitale care să le ușureze activitatea. Am pus în evidență istoriile de succes înregistrate de companiile care au fost asistate de ACETI în calea transformării digitale, dar și despre ce presupune un Digital Innovation Hub și ce oportunități pot avea membrii unor astfel de structuri.
În cadrul ședințelor, participanții au luat parte activ la discuții, manifestându-și viu interesul față de perspectivele care pot apărea datorită procesului de transformare digitală. Astfel de întruniri vor mai avea loc și în viitor, pentru a facilita și mai mult avansarea digitalizării în societate.
Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este unicul centru de inovare digitală în Republica Moldova, creat în decembrie 2021 de către ACETI, în calitatea sa de orchestrator al hub-ului, împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, pe modelul European DIH, oferind o abordare inovativă în implementarea transformării digitale a IMM-urilor.
Articol elaborat de către DIH of Moldova, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.