Republica Moldova este în top 10 state cu cel mai ieftin Internet fix de mare viteză din lume

Foto simbol

Republica Moldova este în top 10 state cu cel mai ieftin Internet fix de mare viteză din lume

Republica Moldova se află pe locul patru în Europa şi pe locul 9 în lume în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin Internet fix de mare viteză, potrivit unui studiu realizat de platforma Cable.co.uk din Marea Britanie. Astfel, costul mediu al unui abonament pentru Internet fix în bandă largă în Republica Moldova este de 9,19 dolari (162,5 lei la cursul zilei când au fost colectate datele), în creştere cu peste 2,1 dolari faţă de anul 2023, transmite Mold-Street.


Ana Baciu

În același timp, prețul este mai mic comparativ cu anii 2017-2021, când costul unui abonament lunar depășea 10 dolari pe lună.

Cel mai ieftin abonament analizat în Republica Moldova costă 84,5 lei (4,78 dolari), iar cel mai scump – 250 de lei (14,14 dolari), relevă studiul realizat de Cable.co.uk în 223 de țări.

Studiul a analizat 18 oferte de servicii de internet fix în Republica Moldova, față de cele șapte oferte incluse în România sau trei oferte din Kazahstan.

Topul țărilor cu cel mai ieftin acces la internet este condus de Sudan, cu un cost mediu de 2,40 dolari/lună, urmat de Argentina – cu 5,17 dolari, Belarus – 7,03 dolari, Ucraina – 7,35 dolari, Egipt – 8,31, România – 8,6 dolari, Vietnam – 8,72, Kazakhstan – 9,08 şi Republica Moldova – 9,19 dolari.

De ce unii plătesc mai scump

La polul opus se află locuitorii de pe insulele Solomon, care achită cel mai scump abonament de Internet, la un preț mediu de 457,8 de dolari pe lună.

Pe regiuni, cele mai ieftine tarife sunt în statele CSI şi Europa de Est, iar cele mai mari – în statele dezvoltate.

Comentând rezultatele cercetării, Dan Howdle, analist de telecomunicații pentru consumatori la Cable.co.uk, a declarat că nu este deloc surprinzător că cele mai avansate și dezvoltate țări tind să aibă unele dintre cele mai scumpe bandă largă.

În opinia lui Dan Howdle, deși Europa de Vest, America de Nord și alte părți ale lumii ajung din urmă din punct de vedere al infrastructurii, iar „restul lumii nu are nicio șansă să egaleze acele puncte de preț”.

Potrivit lui, acest lucru anulează ideea că regiuni precum Europa de Vest și America de Nord plătesc mai mult din cauza costurilor de implementare a noilor tehnologii și, de fapt, evidențiază ideea că oamenii din aceste țări sunt puși să plătească mai mult, pur și simplu pentru că pot.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.