Discuțiile despre construcția stadionului au început în toamna anului 2023. Astfel, R. Moldova urmează să aibă un nou stadion de categoria a patra a Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal.
Până în acest moment a fost realizat studiul de prefezabilitate. Astfel, au fost identificate cinci potențiale terenuri pentru construcția acestuia. Este vorba de Stăuceni, lângă Arena Chișinău, pe bulevardul Dacia, zona Aeroportului, Băcioi - drumul Băicoiului, Codru, Ialoveni - șoseaua Hîncești, iar cel din urmă este Complexul Sportiv UTM - strada Orheiului și strada Studenților, potrivit ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu.
Zona care a luat cel mai mare punctaj, la etapa studiului de prefezabilitate este Stăuceni, lângă Arena Chișinău. Cu toate acestea, șeful de la Infrastructură nu a dat mai multe detalii despre locul specific, menționând că după realizarea următoarelor etape locația s-ar putea schimba.
Costurile estimative de investiții pentru toate procesele pentru construcția noului stadion sunt de 85 de milioane de euro.
Potrivit lui Spînu, cele mai mai mari cheltuieli sunt pentru realizarea studiului de fezabilitate - 425 de mii de euro, pentru proiectare - cinci milioane de euro și pentru construcția propriu-zisă - 72 de milioane de euro.
Principalele surse de finanțare sunt cele oferite de Guvern, de agenții economici, dar și de partenerii externi.
Mai mult, capacitatea stadionului ar urma să fie de 20-25 de mii de locuri pentru spectatori. Acesta ar urma să aibă 1.800 de locuri parcare. Suprafața, în interiorul stadionului va fi de 10 mii de metri pătrați.
Următoarele etape sunt: realizarea studiului de fezabilitate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în următorul an. Ulterior, va urma proiectarea și construcția stadionului, unde Guvernul va realiza două proceduri de contractare, în acest sens.
Structura noului stadion național
captură de ecran
Stadionul Național va găzdui meciuri naționale și internaționale, dar și sediile Federațiilor sportive naționale, precizează ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
CONTEXT. Anterior, într-o vizită la Centrul de Pregătire a Selecţionatelor Moldovei, prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean a anunțat că, în cinci ani, R. Moldova poate avea un nou stadion, construit conform standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal.
Iar, în luna aprilie, Federația Moldovenească de Fotbal a declarat că a finalizat Studiul de prefezabilitate pentru construcția unui stadion național. Studiul a fost efectuat de o companie din România. Mai mult, reprezentanții comunicau că au fost identificate cinci posibile locații unde ar putea fi construit stadionul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.