Cum se face contestația la BAC
Nota inițială obținută la examenul de bacalaureat poate fi contestată. Mai întâi, elevul trebuie să se prezinte la Centrul de examen unde a scris lucrarea. Acolo, la solicitarea candidatului, Președintele centrului va prezenta lucrarea, iar elevul are voie să analizeze lucrarea și punctele acordate, însă fără a adăuga însemnări.
Ulterior, candidatul decide dacă vrea să depună o cerere de contestație în scris, pentru a-i fi verificată repetat lucrarea de examen.
În acest sens, trebuie să fie indicat numerele de rând ale itemilor care ar vrea să fie reverificați de către Comisia Republicană de Examinare a Contestaţiilor la disciplina respectivă. Vor revăzuți doar itemii solicitați pentru reevaluare.
Model de contestație pentru reevaluarea lucrării
Ministerul Educației și Cercetării
Lucrarea candidatului este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori. Iar în cazul în care diferă opinia celor doi profesori evaluatori, după o evaluare suplimentare a testului, președintele Comisiei Republicane de Examinare a Contestaţiilor este cel care decide punctajul final.
Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare precizează că nu este micșorată nota în rezultatul reevalurării. În același timp, nota dată de Comisia Republicană de Examinare a Contestaţiilor este definitivă.
Cum se face contestația la examenul de clasa a IX-a
În cazul absolvenților de gimnaziu, la cererea candidatului care nu este de acord cu nota, preşedintele Comisiei Școlare de Examene (directorul școlii, de obicei) îi prezintă acestuia testul. În această procedură, candidatul are dreptul să fie însoţit de către reprezentatul său legal (părinte, tutore) şi va fi asistat de către preşedintele Comisiei Școlare de Examene.
Candidatul care decide să depună o cerere de contestaţie în scris trebuie să indice numerele de rând ale itemilor ce urmează să fie reverificaţi de către Comisia Raională sau Municipală de Examinare a Contestaţiilor.
Model de contestație pentru reevaluarea lucrării
Ministerul Educației și Cercetării
În cazurile în care, după verificarea itemilor solicitați, este atestată o situație incertă cu privire la calcularea punctajului total al testului, preşedintele Comisiei Raionale sau Municipale de Examinare a Contestaţiilor decide verificarea testului integral, în strictă conformitate cu baremul de corectare, pentru a exclude situația incertă.
Testele contestate se examinează de către alt profesor decât cel care a evaluat testul în cadrul Comisiei. Iar în rezultatul reexaminării testului nota nu este micşorată. Nota acordată de Comisia Raională sau Municipală de Examinare a Contestaţiilor este definitivă.
Când pot fi depuse contestațiile
Absolvenții de gimnaziu care vor să depună o contestație o pot face în decurs de 24 de ore din momentul afișării rezultatelor, în perioada 21 - 22 iunie. Testele contestate se examinează în următoarele trei zile după comunicarea rezultatelor de la ultimul examen.
Pentru elevii care au susținut examenul de bacalaureat, contestațiile pot fi depuse în perioada 27 și 28 iunie. Examinarea contestațiilor va avea loc în perioada 29 iunie – 3 iulie, iar rezultatele lor vor fi publicate pe 4 iulie.
Important este faptul că contestațiile pot fi depuse la Centrul de Bacalaureat, în decurs de 48 de ore din momentul afişării rezultatelor, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 9:00–18:00.
CONTEXT. În anul 2023, după anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9.238 de contestații din numărul total de 68.362 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă 13,51%.
În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2.296 de note, ceea ce constituie 24,85% din numărul notelor contestate și 3,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.
Mai mult, numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 82 după examinarea contestațiilor și a ajuns la 12.650.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.