O decizie în acest sens fiind adoptată de comisia de licitație, condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov. Aceasta a aprobat documentația de licitație, care urmează a fi tradusă în limba engleză și publicată în atenția potențialilor investitori.
Conform cerințelor, câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată.
Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Până la lansarea licitației au fost organizate mai multe runde de discuții publice cu participarea companiilor private interesate de domeniu și asociații de business. Astfel, prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice.
Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%. Amintim că țelul stabilit în proiectul Planul Național Integrat pentru Energie și Climă este ca, până în 2030, R. Moldova să atingă o pondere de 27% în consumul total de energie.
Depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată începând cu luna septembrie curent.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.