Desertul moldovenesc „Baba neagră”, prezentat la UNESCO: „Cu speranța că, odată, va face parte din patrimoniul cultural imaterial”

sursa foto: Marina Luca, Instagram

Desertul moldovenesc „Baba neagră”, prezentat la UNESCO: „Cu speranța că, odată, va face parte din patrimoniul cultural imaterial”

Desertul tradițional moldovenesc „Baba neagră” a fost prezentat în cadrul unei întruniri a delegațiilor din mai multe țări la sediul UNESCO. Anunțul a fost făcut pe Instagram de moldoveanca Marina Luca, invitata delegației permanente a R. Moldova la UNESCO.

Olga Scripnic

Desertul moldovenesc „Baba neagră” a fost prezentat, în premieră, în cadrul unei întruniri a delegațiilor din mai multe țări la sediul UNESCO, scrie Marina Luca, absolventă a Școlii „Alain Ducasse” din Franța și care, în prezent, este patisera-șefă la un restaurant din Elveția.

R. Moldova are un potențial bogat de a promova înregistrările naționale ale tradițiilor și elementelor culinare și culturale pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.

Împreună cu România s-a înscris „ia” în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Deci de ce nu depunem și alte dosare independente specifice doar Republicii Moldova cum ar fi Baba neagră, colacul etc.

Acea zi a fost primul pas în care am promovat și reprezentat R. Moldova și desertul tradițional „Baba neagră” în fața altor 20 de țări. 

Autor: Marina Luca, Instagram

Citește și: Cămașa cu altiță a fost inclusă oficial în patrimoniul cultural al UNESCO 

Potrivit Marinei Luca, procesul este unul care ar putea dura minim doi ani.

Timp în care sper că experții locali vor reuși să pregătească documentația necesară. Cu speranța că într-o zi, acest desert tradițional din nordul țării va face parte din patrimoniul cultural imaterial al UNESCO.

Autor: Marina Luca, Instagram

Se întâmplă în contextul în care, la 27 iunie, Luca a fost invitată de delegația permanentă a R. Moldova la UNESCO să participe la organizarea și implementarea acțiunilor de celebrare a Francophonie, alături de alte delegații la sediul UNESCO.

CONTEXT. Amintim că desertul tradițional moldovenesc „Baba neagră” a fost cel cu care au fost serviți liderii Uniunii Europene care au venit în țara noastră la Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat în perioada 1-2 iunie.

Directorul general al vinăriei Mimi, acolo unde a avut loc Summitul a menționat că există și un motiv pentru care a fost ales anume acest desert. Mai exact, pentru că bunica sa e de la nord, iar tradiționala „Babă neagră de la nord” trebuie să surprindă oaspeții.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.