„Sediul Moldtelecom, minat”
Un bărbat din raionul Orhei a alertat oamenii legii două zile consecutiv, comunicând despre faptul că „în sediul întreprinderii Moldtelecom este amplasată o bombă”.
Bărbatul a comunicat instanței că a efectuat apelurile false, la 12 și 13 iunie 2023, pentru „a se răzbuna pe companie, întrucât avea ciudă, deoarece i-au deconectat televizorul de la domiciliul părinților”.
Totodată, inculpatul i-a comunicat magistratei că „îi pare rău de cele comise și nu o să se mai repete”.
Prima instanță l-a condamnat pe bărbat pentru concurs de infracțiuni, în cumul, la 140 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.
Sentința, integral, poate fi văzută aici.
Reieșind din circumstanțele cauzei și personalitatea inculpatului, precum și reieșind din faptul că infracţiunea săvârșită prezintă un grad prejudiciabil sporit, instanţa apreciază că corectarea și reeducarea inculpatului este posibilă prin aplicarea pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității.
Autor: Extras din sentință
„Bomba la Piața Centrală” s-a soldat cu trei ani de detenție
Un alt bărbat a făcut „un apel vădit fals” către Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112. A comunicat, cu bună-știință, date mincinoase, potrivit cărora Piața Centrală din mun. Chișinău ar fi minată și va exploda, se arată în documentul emis de judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Deși inculpatul s-a sustras de a se prezenta în fața instanței de judecată, vinovăția inculpatului în comiterea infracţiunii incriminate de către organul de urmărire penală şi-a găsit confirmare deplină atât prin depoziţiile depuse de către martori, care au fost coroborate cu probele prezentate de către acuzatorul de stat în ședința de judecată.
Autor: Extras din sentință
Alerta nu s-a adeverit, iar instanța l-a declarat vinovat de comiterea infracțiunii și l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare.
Pedeapsa impusă de instanță a venit în contextul în care bărbatul, anterior, a mai fost pedepsit cu detenție, însă fără executare.
Având în vedere faptul că, la moment inculpatul a mai avut stabilite pedepse cu închisoare pe alte cauze, pedepse pe care acesta nu le-a executat, instanța de judecată consideră că acesta nu a tras concluziile de rigoare și a recurs la comiterea din nou a unei fapte infracționale, astfel că aplicarea inculpatului a unei pedepse neprivative de libertate nu este posibilă, or aceasta nu-și va atinge scopul educativ. Analizând în ansamblu circumstanţele cauzei, și anume că inculpatul nu este pentru prima dată pe banca acuzaților, a fost anterior condamnat pentru infracțiuni similare, instanţa de judecată consideră că pentru corectarea și reeducare acestuia, este necesară aplicarea unei pedepse sub formă de închisoare.
Autor: Extras din sentință
Sentința, integral, poate fi văzută aici.
„Bombă la judecătorie”: Trei ani de închisoare, cu executare
Un bărbat, fiind deținut în penitenciar i-a transmis „prin metode nestabilite” un telefon mobil unei femei și i-a dat indicații să alerteze oamenii legii despre existența unor obiecte explozibile, indică o sentință de condamnare emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Potrivit instanței, femeia a efectuat cinci apeluri către Serviciului unic de urgenţă 112, prin intermediul telefonului primit de la deținut, transmițând că sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău este minat.
Potrivit sentinței, apelând Serviciul unic de urgență, femeia difuza în receptor un mesaj audio, care transmitea mesajul despre minare, recepționat de la bărbatul deținut.
Astfel a fost perturbată activitatea instituției, iar la faţa locului au intervenit specialiștii, care cercetând întregul perimetru al sediului, cât şi incinta acestuia, în rezultat, careva substanţe sau dispozitive explozive nu au depistat.
Autor: Extras din sentință
Bărbatului, pentru faptele sale, i-a fost aplicată o pedeapsă de trei ani de detenție, cu executare în penitenciar de tip semi-închis.
Femeia s-a ales, de asemenea, cu pedeapsă penală. Instanța a condamnat-o la un an și șase luni de închisoare. Sancțiunea a fost, însă, suspendată condiționat pe un termen de probă de doi ani și nu va fi executată dacă condamnata, în termenul de probă, nu va comite o nouă infracțiune și prin purtarea exemplară va confirma încrederea acordată de instanță.
Sentința, integral, poate fi văzută aici.
Trei luni de închisoare, cu suspendare
Un alt bărbat, ajuns pe banca inculpaților, i-a spus magistratei că, la 19 martie 2023, se afla într-un bloc de locuit din mun. Chișinău și, împreună cu câteva persoane cunoscute, „jucau șah și consumau vodcă”.
Tot el, a comunicat instanței că „a ajuns într-o stare avansată de ebrietate, fiind incapabil să-și amintească cum a ieșit din acel bloc și cum a ajuns acasă”.
Totuși, acesta și-a aminti că mergând pe drum a observat un obiect care i s-ar fi părut suspect.
Bărbatul a recunoscut că, prin efectuarea apelului și anunțarea despre pachetul „cu bombă” a acționat intenționat, deși nu știa ce se află, în realitate, în pachet.
Potrivit înregistrărilor telefonice din propriul telefon, el a apelat numărul 112 și a anunțat că la adresa menționată este plasată o bombă, menționând că în zona respectivă se află copii, apelul fiind interceptat de serviciul 112. Aflat într-o stare avansată de ebrietate, el era incapabil să ofere explicații coerente în acel moment. În acea seară, echipajul poliției s-a prezentat la domiciliul său, iar ulterior el s-a deplasat la inspectoratul poliției, unde a fost supus testului cu aparatul „Drager”, fiind stabilită o concentrație a vaporilor de alcool în aerul expirat în mărime de 0,97 mg/l.
Autor: Extras din sentință
Drept urmare a judecării cauzei, prima instanță l-a găsit vinovat pe bărbat. Astfel, acesta a fost condamnat la trei luni de închisoare, fără executare reală.
Pedeapsa a fost suspendată pe un termen de probă de un an.
Sentința, integral, poate fi văzută aici.
Blocul locativ, minat
Un alt caz de alertă falsă cu bombă s-a înregistrat la 13 iulie 2022, la aproximativ ora 03:45. Atunci, oamenii legii au fost alertați de un bărbat, care le-a comunicat că un bloc locativ din Nisporeni este minat.
Potrivit sentinței, specialiștii au constatat că sesizarea a fost falsă.
Instanța de judecată a constatat că prin acțiunile sale inculpatul a săvârșit infracțiunea de comunicare mincinoasă, cu bună-știință, despre pregătirea unei explozii care periclitează viața oamenilor.
Autor: Extras din sentință
În acest caz inculpatul nu a fost pasibil de răspundere penală ținând cont de faptul că, prin expertiză, s-a constatat că are o afecțiune psihică.
„Inculpatul nu are capacitatea de a-și da seama de acțiunile sale și nu le poate dirija, deci nu este apt de a acționa cu discernământ”, se arată în încheierea instanței de judecată.
Luând în considerație faptul, că actualmente conform stării psihice inculpatul prezintă pericol sporit pentru societate, este lipsit complet de atitudinea critică față de stare sa, a sănătății și comportament, experții judiciari psihiatri pledează pentru aplicarea măsurilor de constrângere cu supraveghere obișnuită.
Autor: Extras din sentință
Respectiv, în condițiile în care a fost declarat iresponsabil, bărbatului i-a fost aplicată măsura de cu caracter medical și a fost internat în Spitalul de Psihiatrie Spitalul Clinic de Psihiatrie.
Sentința, integral, poate fi văzută aici.
„Alerta falsă cu bombă” sau „Comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre actul terorist”
Alerta falsă cu bombă sau, după cum este stipulat în codul penal - Comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre actul terorist, constituie o infracțiune.
Astfel, comunicarea mincinoasă despre pregătirea unor explozii, incendieri sau a altor acțiuni care periclitează viața oamenilor sau care s-au soldat cu împiedicarea activității unei întreprinderi, instituții ori organizații se pedepsește cu amendă în mărime de la 50.000 de lei până 100 de mii de sau cu închisoare de la doi la cinci ani.
În cazul în care există circumstanțe agravante precum: acțiunea este săvârșită în condițiile stării de urgență, asediu sau de război, aduce daune securității statului, este comisă la indicația unui stat străin, a unei organizații străine, pedeapsa va fi cu închisoare de la cinci la opt ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.