Încălzirea centralizată poate deveni obligatorie pentru clădirile publice și clădirile noi. Propunerile Ministerului Energiei

Foto simbol

Încălzirea centralizată poate deveni obligatorie pentru clădirile publice și clădirile noi. Propunerile Ministerului Energiei

Clădirile publice și noile complexe de locuit ar urma să fie conectate în mod obligatoriu la sisteme centralizate de alimentare cu energie termică (SACET). Modificările la legea privind energia termică şi cogenerarea se conțin într-un proiect aprobat de Guvern la 8 iulie. Mai mult, inițiativa dă posibilitate de a moderniza sistemele de încălzire așa încât să fie posibilă trecerea de la încălzirea pe verticală la cea pe orizontală.

Redactia Agora

Una dintre modificări prevede obligația de a conecta sau reconecta la SACET clădirile autorităților și instituțiilor publice.

Mai mult, urmează să fie create așa zise „zone unitare” de alimentare cu energie termică. În aceste zone consumatorii vor fi obligați prin decizia APL-urilor să se conecteze exclusiv la sistemele centralizate de alimentare cu căldură.

Aceeași obligație se va referi la clădirile noi construite precum și cele supuse renovărilor majore cu susținerea financiară a Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Asta nu înseamnă că toți cei care acuma au sisteme individuale de încălzire vor fi obligate imediat să treacă la sistemul centralizat.

Autor: Victor Parlicov, ministrul Energiei

O altă modificare introdusă se referă la posibilitatea unităților termoenergetice de a investi în reconstrucția sistemelor interne de distribuție a căldurii în blocuri pentru modernizarea şi eficientizarea acestora, prin înlocuirea sistemelor sovietice verticale, pe sisteme de distribuție orizontale.

De asemenea, întreprinderile energetice vor putea dota cu contoare individuale fiecare apartament. 

Locatarii blocurilor cu sisteme de distribuție reabilitate, pe orizontală, Puncte Termice Individuale și contoare pe apartament vor putea gestiona individual consumul de agent termic. Pentru ei, noțiunea de „sezon de încălzire” va dispărea.

Autor: Ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministrul speră ca, după aprobarea și implementarea acestei legi, vor fi încheiate primele contracte directe între consumatori și operatori, permițând o reglare normală a consumului de energie și facilitând programele de finanțare pentru eficiența energetică a blocurilor. 

În plus, unitățile termoenergetice vor fi obligate să valorifice energia care poate fi generată din deșeuri, punct care trebuie să se regăsească în planul de acțiuni al instituției.

Autorii inițiativei spun că modificările la lege vor avea drept efect economii de energie primară, reducerea tarifelor pentru căldură pentru consumatorii casnici, restabilirea serviciului de alimentare cu apă caldă menajeră, precum si reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Modificările urmează să treacă etapa aprobărilor în Parlament.

Autoare: Anisia Bassarab, stagiară AGORA

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.