Una dintre modificările votate în prima lectură, prevede faptul că suma de 700 de euro va fi oferită copiilor până la vârsta de 23 de ani, necăsătoriți și care urmează, în străinătate, studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățământ de zi.
În proiectul de lege se arată că, în prezent sunt 123 de copii cu vârsta de la 1 la 23 de ani, iar implementarea noii prevederi ar necesita cheltuieli de circa 1,7 milioane de lei pe lună.
La fel, se arată că îndemnizația pentru un copil constituie 12% din mărimea indemnizației secretarului I (n. red. - funcție a serviciului diplomatic), ceea ce constituie „în diferite state de la 60 la 96 de euro per lună”.
„Este net inferior necesităților unui copil la orice vârstă, chiar și exceptând taxe de învățământ”, argumentează deputații.
De menționat este faptul că, potrivit legii, membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular ai R. Moldova sunt asiguraţi în străinătate cu locuinţă de serviciu în conformitate cu funcţia de încadrare şi numărul membrilor familiei care domiciliază împreună cu ei.
Extras din proiectul de lege
Foto: Parlamantul Republicii Moldova
Urmare studierii practicii altor state, se constatase că abordările sunt diferite: de la achitarea unei sume fixe cu un plafon stabilit până la achitarea a 90% din costul studiilor. De asemenea, a fost efectuat un studiu privind costurile studiilor, contribuirea la achitarea cărora se prezumă prin modificările din proiect, și acestea variază de la limita de jos de 2-4 mii euro/an, până la 28-32 mii euro în funcție de statul de reședință.
Autor: Extras din nota informativă a proiectului de lege
„Cadrul normativ, îmbunătățit” sau cum Parlamentul (nu) a comunicat despre modificare
Odată ce modificările legii cu privire la serviciul diplomatic au fost votate în prima lectură, Parlamentul a publicat un comunicat în acest sens.
Instituția ne-a informat că legislația „cu privire la serviciul diplomatic va fi îmbunătățită”. Textul comunicatului, însă, în niciunul dintre cele cinci paragrafe, nu ne vorbește despre o nouă prevedere, care presupune „restituirea, lunară, a până la 700 de euro pentru fiecare copil a membrilor personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune.
Autorii proiectului sunt deputații PAS, Doina Gherman, Mihail Popșoi, Ion Groza, Alina Dandara, Galina Sabin și Mihail Druță.
În prima lectură, modificările legislative au fost votate de 58 de deputați din cadrul aceleiași fracțiuni politice.
„Proiectul de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului”, se arată într-un comunicat al instituției.
Guvernul a cerut micșorarea sumei
Executivul, între timp, a oferit aviz pozitiv proiectului de lege, însă „în scopul diminuării poverii bugetare” a propus micșorarea sumei de la 700 la 500 de euro.
Opoziția critică inițiativa
Socialiștii au calificat drept „cinică inițiativa PAS”. Tot ei au anunțat, într-un comunicat că vor contesta această inițiativă la Curtea Constituțională.
...În condițiile în care autoritățile declară lipsa de fonduri pentru compensarea facturilor de încălzire în perioada rece a anului, regimul de la guvernare creează o clasă parazitară de „băieți de bani gata”, care vor fi asigurați cu de toate din copilărie... .
Autor: Partidul Socialiștilor
Inițiativa a fost criticată și de formațiunea extra parlamentară Partidul Național Moldovenesc, condus de Dragoș Galbur.
Partidul „își exprimă nemulțumirea și îngrijorarea față de proiectul de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic... . Această propunere, deja votată în prima lectură de către PAS, reprezintă o risipă inacceptabilă de resurse publice într-o perioadă de criză economică și socială acută”, a scris Galbur într-un mesaj pe Facebook.
La fel, și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), în frunte cu Ion Chicu, face „apel către partidele parlamentare de opoziție să conteste această lege anticonstituțională și discriminatorie”.
După cinci zile de la votul în prima lectură, ministrul de Externe vine cu „precizări”
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a publicat pe pagina sa de Facebook un material video în care, la cinci zile distanță după ce proiectul de lege a fost votat în primă lectură, explică că, totuși suma acordată va fi una mai mică. La fel, ar urma să fie micșorată și vârsta până la care copiii diplomaților vor primi indemnizația.
Potrivit oficialului, în lectura a doua, vor fi amendamente la proiectul de lege, inclusiv în baza avizului Guvernului.
Trebuie să fac clarificări care au trezit în spațiu public anumite ambiguități și speculații. Avizul Guvernului pentru acest proiect de lege, specifică clar că urmează, în a doua lectură, să fie amendat proiectul pentru a clarifica vârsta până la care copiii diplomaților vor fi eligibil pentru acest sprijin. Vârsta de 18 ani și nici de cum vârsta inițială, care era mai mare. La fel, suma agreată de guvern și de Ministerul Finanțelor a fost de 500 de euro și nu 700, așa cum s-a vehiculat în spațiu public
Autor: Mihai Popșoi, ministrul de Externe
Popșoi a mai ținut să menționeze că „unii care sunt portavoci ale Cremlinului și alții care se pretind pro-europeni, au început a diviza copiii,au început să speculeze care copii merită mai mult”.
Copiii diplomaților nu au ales azi să învețe într-o școală cu predarea în limba maghiară, mâine să vină să învețe încă un an, doi, cu predarea în limba română, după care să meargă să învețe într-o școală cu predarea în limba estoniană sau în limba suedeză. Vă imaginați ce efect are asupra unui copil? Iată aceste schimbări, două, trei grădinițe, trei, patru școli pe durarea studiilor. Pentru că cetățenii noștri, diplomații noștri nu își permit să achită studiile în școli private. Dar într-un stat unde se predă în școlile publice limba maghiară, cum vă imaginați cu un copil care vine de Republica Moldova peste noapte să meargă să învețe într-o școală cu predarea în limba maghiară? Sau orice altă limbă care nu este în circulație internațională?....
Autor: Mihai Popșoi, ministrul de Externe
Ce spune expertul?
Potrivit lui Alexandru Bot, expert în domeniul justiției, „ proiectul de lege nu prevede achitarea sumei de 700 de euro, ci restituirea cheltuielilor lunare de școlarizare în cuantum de până la 700 de euro, conform unei metodologii reglementate de Guvern”.
Bot declară că „algoritmul de compensare nu este clar”. Tot el, afirmă că fiecare caz de compensare trebuie să fie tratat în mod individual.
Nu este clar care ar fi algoritmul de compensare, în condițiile în care Guvernul nici nu a elaborat proiectul de metodologie. Criteriile de compensare sunt importante, fiindcă de la o țară la altă variază și suma cheltuielilor suportate. Avem jurisdicții unde învățământul este gratuit, altele - unde studiile se prestează contra cost, respectiv fiecare caz de compensare trebuie să fie tratat în mod individual.
Autor: Alexandru Bot, expert în domeniul justiției, „WatchDog”
Alexandru Bot insistă că „abordarea trebuie să fie una individuală și nu una colectivă”, iar reglementarea la nivel legislativ a unor astfel de prevederi nu ar fi fost necesară.
Proiectul nu favorizează doar ambasadorii și diplomații, ci toate persoanele care constituie corpul misiunii diplomatice. De aceea și insist că abordarea trebuie să fie una individuală și nu una colectivă. Totuși, dacă problema compensării e atât de stringentă, cred că se puteau găsi soluții de sporuri salariale la nivel ministerial sau guvernamental, fără a fi necesară reglementarea unei garanții legislative.
Autor: Alexandru Bot, expert în domeniul justiției, „WatchDog”
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.