Televizorul și echipamentele media: 2%. Televizorul este în zilele noastre extrem de eficient din punct de vedere energetic. Problema este aceea că ele „funcționează” adesea chiar și atunci când nu le folosim efectiv. Orele în care televizoarele sunt în stand-by pot duce la un consum ridicat de energie electrică și, prin urmare, televizorul ajunge să consume într-o lună în jur de 2% din total.
Mașina de spălat vase: 2%. Mașina ta de spălat vase necesită o cantitate relativ mică de energie electrică. În general, aceasta este responsabilă pentru aproximativ 2% din totalul consumului lunar de curent electric din casa ta.
Cuptorul electric: 3%. În timpul gătitului se consumă destul de multă energie, însă nu la fel de multă ca în timpul altor activități. Printre cei mai mari consumatori din bucătărie cuptorul și plita, ambele electrice. În general, cuptoarele electrice sunt responsabile pentru aproximativ 3% din consumul lunar de energie electrică.
Ceainicul electric: 4%. Un ceainic electric a devenit un aparat electrocasnic foarte popular pe care mulți oameni îl folosesc pentru încălzirea apei pentru ceai, cafea și alte băuturi calde. Un astfel de fierbător de bucătărie utilizează 3 kW și folosește aproximativ 0,11 kWh pentru a încălzi 1 litru de apă, adică patru pahare. Chiar și atunci când sunt oprite, unele ceainice moderne consumă 30 W în fiecare oră
Mașina de spălat și uscătorul de rufe: 5%. Consumul lunar de energie electrică de care au nevoie mașina de spălat și uscătorul va depinde, desigur, de cât de des vei spăla rufe. Însă, în momentul în care folosești mașina de spălat și uscătorul, aceste electrocasnice mari tind să consume multă energie electrică, mai ales dacă folosești mașina de spălat la un program cu apă fierbinte. În medie, spălarea rufelor reprezintă aproximativ 5% din consumul anual de energie electrică.
Frigiderul: 8%. Frigiderul este unul dintre principalii consumatori de energie din casă. Deși nu necesită atât de multă energie pentru a funcționa în fiecare oră, acesta are nevoie de mai mult de o treime din toată energia electrică folosită pentru electrocasnice deoarece este mereu pornit, funcționând 24 de ore din 24.
Iluminatul: 9-12%. De-a lungul anilor, becurile au devenit mult mai eficiente din punct de vedere energetic. În prezent, cea mai bună tehnologie de iluminat de pe piață, LED-urile, utilizează mult mai puțină energie decât predecesorii lor CFL (n.n. – becurile fluorescente compacte) și becurile cu incandescență și, de asemenea, durează mult mai mult, ceea ce reduce risipa de energie.
Boilerul și încălzitorul de apă: 12%. Dacă aveți un boiler sau un alt încălzitor de apă electric, trebuie să știi că acesta este al doilea cel mai mare consumator de energie din casa ta. Utilizează boilerul și încălzitorul de apă pentru a face duș, nu baie, pentru a te spăla la chiuvetă, pentru spălarea vaselor și pentru spălarea rufelor. În total, aceste activități se adună pentru a face din boiler și încălzitorul de apă un consumator semnificativ de energie în fiecare lună.
Sistemele de încălzire a locuinței: 31%. Radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele și alte dispozitive de încălzire se numără printre cei mai mari consumatori de curent electric, putând atinge un nivel de consum în jur de 31% din totalul consumului electric dintr-o locuință. În aceste condiții, este important să acorzi o deosebită atenție asupra modului în care poți să diminuezi impactul pe care îl are acest consumator, în special în sezonul rece.
Aparatul de aer condiționat: 45-50%. Cel mai mare consumator de energie electrică în medie dintr-o gospodărie este aparatul de aer condiționat. Acesta consumă foarte multă energie electrică pentru a menține în propria locuință o temperatură cât mai potrivită pentru tine și familia ta. Totuși, consumul depinde de modul pe care îl utilizezi mai mult, și anume cel de răcorire sau cel de încălzire, acesta din urmă aducând în general un consum mai mare de curent pe tot parcursul anului. Mai exact, atunci când aparatul de aer condiționat este folosit pe modul de încălzire, consumul reprezintă peste 25% din consumul anual de energie electrică.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.