Impactul negativ al temperaturilor ridicate asupra culturilor de grupa a doua a fost evaluat de către secretarul de stat, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate în Anenii Noi și Criuleni.
Acesta a constatat că gradul de afectare a recoltelor este estimat între 20% și 40%, iar în unele zone este mai ridicat.
Cercetătorii au stabilit că variațiile în dezvoltarea și fructificarea culturilor din acest an se datorează unei serii de factori, pe lângă temperaturile de afară. Este vorba despre tehnologiile de cultivare aplicate, soiurile utilizate, perioada de însămânțare, respectarea asolamentului și a premergătorilor, precum și temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă.
Obținerea unor producții stabile este esențială pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii noastre. Acest proces complex este influențat de particularitățile biologice ale hibrizilor și soiurilor, tehnologia de cultivare și condițiile de mediu. Starea culturilor variază considerabil de la caz la caz, în funcție de tehnologiile aplicate și soiurile cultivate.
Autor: Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii
În cadrul vizitei, a fost solicitată necesitatea cultivării hibrizilor de porumb autohtoni, cu toleranță la secetă și adaptați la condițiile climaterice locale.
CONTEXT. La 18 iulie, Asociația „Forța Fermierilor” a trimis o scrisoare către instituțiile statului, pentru a cere instituirea Comisiei Naționale de Situații Excepționale și declararea Stării de Urgență în Agricultură la nivel de țară.
În raioanele Cantemir, Taraclia și Cahul, cultura porumbului a fost afectată în proporție de 70-100%, iar plantațiile de floarea-soarelui - în proporție de 60-80%. Datele au fost prezentate la 18 iulie de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.