Într-un filmuleț publicat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), ziua de muncă a pompierilor detașați începe la ora 8:00 dimineața, cu o verificare riguroasă a echipamentelor, asigurându-se că totul funcționează corespunzător.
După acest ritual matinal, echipa se aliniază pentru revista de front, unde se alătură și ofițerii de legătură din Grecia. Aceștia prezintă cele mai importante obiective pentru ziua respectivă și detaliază misiunile care urmează să fie îndeplinite. Centrul de comandă este locul unde se iau toate deciziile strategice și unde echipele mixte discută și planifică fiecare detaliu al intervențiilor.
Pompierii moldoveni și ofițerii greci analizează situația din teren, discută provocările potențiale și se pregătesc pentru orice eventualitate. După aceste sesiuni de planificare, echipa de pompieri din Republica Moldova efectuează patrulări în zonele vulnerabile și participă la antrenamente practice.
Scopul principal al acestor antrenamente este de a perfecționa abilitățile, și de a ne adapta la specificul incendiilor de vegetație din această regiune.
Autor: Petru Darii, comandantul echipei nr.2 pentru combaterea incendiilor forestiere
În cazul izbucnirii unui incendiu real, toate activitățile planificate sunt lăsate deoparte, iar echipa se îndreaptă fără ezitare către locul intervenției, alături de colegii eleni.
De la începutul programului de pre-poziționare în Republica Elenă, pompierii moldoveni au reușit să lichideze șapte incendii de proporții și au efectuat 17 misiuni de patrulare în zonele afectate. Această colaborare internațională atestă importanța solidarității și eficienței în fața dezastrelor naturale.
VEZI ȘI: Alertă de călătorie în Grecia. Mai multe regiuni sunt afectate de incendiile de vegetație
Autor: Daniela Buga, stagiară AGORA
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.