Maia Sandu intră în cursa prezidențială. Candidatura sa, desemnată oficial de PAS

captură de ecran

Maia Sandu intră în cursa prezidențială. Candidatura sa, desemnată oficial de PAS

Actuala președintă a țării, Maia Sandu, a fost desemnată, oficial, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Totodată, a fost constituit grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor de susținere.

Olga Scripnic

Să am susținerea voastră este o onoare pentru mine. Am purtat cu multă responsabilitate încrederea pe care mi-ați acordat-o. 

Nu am visat să fiu ministru sau președinte, mi-am făcut datoria cu cinste acolo unde a fost nevoie.

Planul meu pentru Moldova se bazează pe trei obiective naționale majore - grijă față de oameni, condiții de viață mai bune, pace și bună înțelegere.

Autor: Maia Sandu

Totodată, Sandu a menționat că le va cere cetățenilor încă un mandat de președintă pentru a aduce R. Moldova în „cea mai dezvoltată și pașnică uniune din istorie – Uniunea Europeană”. 

Citește și: De ce candidează Maia Sandu pentru un nou mandat? Explicația șefei statului

În după amiaza zilei de astăzi, 22 august, pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea sa la alegerile prezidențiale vor fi depuse actele la CEC. Din acesta vor face parte 100 de persoane, inclusiv miniștri și alți funcționari de la Parlament și Președinție.

Președintele este instrumentul prin care poporul poate să schimbe condițiile de viață (...) Maia Sandu este un președinte pentru popor, care luptă pentru dreptate și democrație. 

Autor: Eduard Digore, președintele grupului de inițiativă

CONTEXT. Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul național.

Până în acest moment, fostul premier din perioada comunistă Vasile Tarlev, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo și ex-ministrul de Externe din Guvernul PDM Tudor Ulianovschi și-au constituit grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor de susținere a candidaturii la funcția de președinte al țării.

În pofida nemulțumirilor din conducerea partidului, și fostul ministru al Apărării din perioada comuniștilor, Valeriu Pleșca, a fost desemnat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea PSDE.

Tot în prima zi de înregistrare, la 21 august, și fostul premier din perioada socialistă, Ion Chicu, și-a constituit un grup de inițiativă pentru colectarea semnăturilor de susținere a candidaturii sale la funcția de președinte al țării. Echipa candidatului PDCM a depus actele la CEC.

Și Octavian Țîcu a mers la CEC, unde a depus setul de acte pentru înregistrarea grupului de inițiativă constituit de Blocul Electoral „Împreună” pentru susținerea candidatului la alegerile prezidențiale.

Ultimul care și-au anunțata oficial candidatura la 21 august sunt liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Iar Liudmila Corsun și-a anunțat intenția de a candidat, însă, deocamdată, nu este clar dacă este vorba de o candidatură independentă sau de partid.

Potrivit legislației electorale, pentru alegerile din toamna acestui an, termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă este 31 august.

Vezi și: Ce etape urmează în perioada de desemnare și înregistrare candidaților la funcția de președinte al R. Moldova și a participanților la referendumul republican.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.