În 2023, la universitățile din R. Moldova, s-au înscris 5.217 cetățeni străini, cu peste 600 mai mulți decât în 2020. În același timp, taxele pentru anul de studii 2024-2025 la universitățile din țară au crescut atât pentru moldoveni, cât și pentru cetățenii străini.
AGORA a realizat topul celor mai scumpe instituții de învățământ superior din R. Moldova pentru studenții străini.
1. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
În R. Moldova, cele mai scumpe taxe de studii pentru cetățenii străini sunt la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF).
Cel mai costisitor contract de studii este la specialitatea Stomatologie, pentru care studenții din alte țări trebuie să achite 7.000 de euro, adică peste 136 de mii de lei. Asta înseamnă de aproape 2,5 ori mai mult decât taxa pentru studenții moldoveni la aceeași specialitate.
La USMF, cel mai ieftin contract pentru străini este de 3.150 de euro sau în jur de 61 de mii de lei. Atât trebuie să achite studenții la specialitățile Sănătatea publică (licență), Nutriția umană și Sănătatea mintală publică (master).
2. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP)
La Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), cetățenii străini ai ciclului I, II și III achită o taxă unică pentru toate specialitățile. Este vorba despre 3.620 de euro pe an, adică peste 70 de mii de lei.
Astfel, contractele pentru străini sunt cu aproape 20 de mii de lei mai scumpe decât cea mai mare taxă pe care o achită studenții autohtoni la AMTAP.
3. Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM)
La Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), cel mai scump contract de studii este la Facultatea Medicină Veterinară, în valoare de 2.750 de euro pe an. Este vorba despre specialitățile Medicină veterinară și Medicină veterinară (predare în limba engleză) cu frecvență de zi, ciclul I de studii.
Precizăm că această taxă de studii este de aproape trei ori mai mare decât cel mai scump contract de studii pentru studenții moldoveni, în valoare de 19 mii de lei.
Pentru toate celelalte specialități de la licență, cetățenii străini achită o taxă unică de 2.310 euro pe an. Pentru studii cu frecvență redusă, taxa la majoritatea specialităților este de 1.848 de euro.
În privința studiilor de master, studenții din alte țări achită aceeași taxă la toate specialitățile, mai exact 2.500 de euro anual.
4. Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” (USPEE)
La USPEE, studenții străini de la licență și master achită o taxă fixă de 2.000 de euro pe an. Asta înseamnă de 3,2 ori mai mult decât cea mai scumpă taxă achitată de studenții autohtoni, în valoare de doar 12 mii de lei.
Taxele de studii pentru cetățenii României și ai țărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) sunt cu mult mai mici decât pentru restul cetățenilor străini. Aceștia achită o taxă de 500 de euro pentru studii de licență și 600 de euro pentru studii de master.
5. Universitatea de Stat din Moldova (USM)
La USM, taxa de studii fixă pentru cetățenii altor state este de 1.800 de euro pe an, adică în jur de 35 de mii de lei. Taxa se referă la studenții ciclului I și II de studii, la învățământ cu frecvență și frecvență redusă.
Astfel, taxa de studii pentru studenții străini este de 2,3 ori mai mare decât cea mai scumpă taxă pe care o achită studenții autohtoni la USM, de 15 mii de lei.
Pe de altă parte, cetățenii României și Ucrainei achită taxe de studii similare cu cele pentru studenții autohtoni.
6. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC)
La UPSC, studenții străini de la programele de studii de licență, cu frecvență de zi, achită o taxă fixă de 1.500 de euro pe an. Asta înseamnă de două ori mai scump decât achită moldovenii pentru cea mai scumpă specialitate de la UPSC.
Pentru studii cu frecvență redusă, străinii achită 800 de euro pe an. Studenții străini de la ciclul II de studii achită o taxă anuală de 1.700 de euro, de 2,5 ori mai mult decât achită moldovenii pentru cea mai scumpă specialitate de la master.
7. Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (USARB)
La USARB, studenții străini achită pentru toate specialitățile de la ciclul I de studii o taxă fixă de 1.220 de euro. Asta înseamnă de aproape două ori mai mult decât cea mai scumpă taxă de studii achitată de studenții autohtoni - de 12.600 de lei.
Pentru studii cu frecvență redusă, cetățenii altor state achită un contract de studii anual de 980 de euro. Taxele de studii pentru cetăţenii din România și Ucraina la specialităţile ciclului I se stabilesc în cuantumul prevăzut pentru cetăţenii R. Moldova.
Taxele la programele de master pentru studenții străini nu sunt disponibile.
8. Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM)
La USEM, studenții străini din afara Uniunii Europene achită pentru toate specialitățile taxe de două ori mai mari decât cele pentru studenții autohtoni.
De exemplu, dacă taxa cea mai scumpă pentru studenții din R. Moldova este de 9.000 de lei (Facultatea de Drept), atunci cetățenii străini trebuie să achite la aceeași facultate o taxă de 18 mii de lei sau 926 de euro.
Cetățenii UE și ai Ucrainei achită taxe egale cu cele pentru studenții din R. Moldova.
Universitate Liberă Internațională din Moldova (ULIM), Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Academia „Ștefan cel Mare”, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova (UCCM), Universitatea din Comrat și Universitatea din Taraclia nu au afișat pe website-ul universității taxele de școlarizare pentru studenții străini.
Anul acesta, nu au organizat admitere următoarele instituții private de învățământ superior: Universitatea Slavonă, Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată, Institutul Internațional de Management IMI-NOVA, Universitatea Americană.
CONTEXT. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în fiecare an, este în creștere numărul studenților străini care vin să facă studii în R. Moldova. În anul de studii 2015-2016, au venit să studieze în țara noastră 3.480 străini, în 2020-2021 – 4.595 străini, iar în 2023-2024 – 5.217 studenți străini.
Dintre studenții înscriși la studii în 2023, aproape 52% erau din România, 21% - din India și 10,3% - din Israel.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.