Toate procesele, de la recepționarea materiei prime și până la vânzarea produsului, pot fi controlate și dirijate acum prin noul sistem electronic.
Compania a devenit cunoscută în Bălți și în afara orașului datorită multitudinii de produse de diverse categorii, de la gama econom până la cea premium: patiserie (plăcinte, foietaj etc.), brutărie (pâine, chifle, colaci etc.), cofetărie (torturi, prăjituri, biscuiți), preparate de tip fast-food, dar și ingrediente pentru panificație și cofetărie.
Întreprinderea furnizează produsele către 30 agenți economici din Bălți și alte localități din Republica Moldova. La rândul ei, este client al câtorva zeci de agenți economici de la care achiziționează materie primă precum: făină, ulei, zahăr, dar și ambalaje pentru producția finită.
Pentru a ține pasul inovațiilor, compania a beneficiat de suportul Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) și Digital innovation Hub of Moldova pentru a depune dosarul la un program de finanțare din partea Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru elaborarea un sistem informațional performant.
Necesitatea acestui sistem a fost confirmată de un studiu de fezabilitate efectuat de către ACETI, care a evaluat necesitățile, dar și identificarea unor soluții care ar crește randamentul afacerii. Astfel, potrivit concluziilor studiului, sistemul informațional modern ar contribui la gestionarea și dezvoltarea afacerii, dar și ar eficientiza întreaga sa activitate, inclusiv procesul de colectare a comenzilor și distribuție a produselor.
Sistemul urma să corespundă unui lung șir de cerințe:
- să permită înregistrarea/procesarea și livrarea comenzii
- să programeze comenzile
- să anticipeze epuizarea stocului, oferind posibilitatea de a le verifica în timp real
- să determine costul de producție imediat după încheierea procesului de producere
- să repartizeze comenzile pe rute
- să recepționeze și să genereze acte de primire-predare între persoanele responsabile, reducând astfel fenomenul de „dispariției în drum” a produselor
- să genereze rapoarte
- să efectueze calcule salariale etc.
Pentru elaborarea unui astfel de sistem informațional a fost elaborat, cu suportul ACETI, un proiect investițional pentru a fi depus la ODA. După o evaluare riguroasă a proiectului, compania a primit cofinanțarea necesară, iar acum folosește din plin rodul implementării - un sistem ERP (Enterprise Resource Planning – un tip de software pe care organizațiile îl utilizează pentru a gestiona activitățile de afaceri cotidiene), care a eficientizat procesele interioare și a redus semnificativ potențialele efecte negative ale factorului uman și posibilele pierderi de resurse.
Potrivit lui Dorin Covalciuc, reprezentant al companiei, asistența din partea ACETI și DIH of Moldova a fost una esențială pentru ca acest scop să devină realitate.
ACETI și DIH of Moldova au acordat asistență la toate etapele de implementare a programului de automatizare. Colaborarea cu ACETI și DIH of Moldova ne-a stimulat să tindem la toate inovațiile și tendințele actuale din domeniul tehnologic, ceea ce ne-a permis să fim competitivi pe piață și să ne dezvoltăm în continuare.
Autor: Dorin Covalciuc, reprezentant al companiei, asistența din partea ACETI și DIH of Moldova
În total, în cei 5 ani de activitate, acum și prin intermediul Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) și cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Suedia și Marea Britanie, ACETI a asistat în calea transformării digitale câteva zeci de companii, dintre care 5 au beneficiat deja de diverse programe de finanțare și implementează cu succes proiecte inovative de digitalizare/retehnologizare a afacerilor.
ACETI și DIH of Moldova
Publicație elaborată cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și implementat de ACETI și DIH of Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.