În cadrul acestei campanii sunt folosite mai multe narațiuni false și manipulări. Acestea sunt similare celor folosite de formațiunile și politicienii afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, menționează Stop Fals.
Drept persoană de referință a inițiativei este prezentat Octavian Calmîc, fost vicepremier și ministru al Economiei în Guvernul PDM, ca se declara pro-european. Mai mult, Calmîc a devenit și președinte al unui Consiliu de experți, creat pe lângă partidul Șansă, formațiune care face parte din blocul politic Victorie, coordonat de Ilan Șor.
Totodată, recent, Calmîc a publicat o postare pe pagina sa de Facebook, în care vorbește despre eventualele riscuri ale aderării R. Moldova la UE.
AGORA l-a contactat pe Calmîc în încercarea de a obține unele explicații, însă, până la momentul publicării știrii, nu avem un răspuns.
Nu sunt lider al acestei platforme, despre existența căreia am aflat ieri. Faptul că unii folosesc unele date ce-mi aparțin, nu mă face responsabil de conținut. Unele din declarațiile mele publice sunt plasate pe acest site public (...) Eu pot să răspund pentru declarațiile mele, oricare alte declarații sau interpretări ale acestora, veridicitatea lor, nu am nici o treabă și nu mă ocup eu. Nu am timp și interes.
Autor: Octavian Calmîc, pentru Stop Fals
Calmîc, pe prima pagină a site-ului „Nu Acum”
Nuacum.eu
Unele videoclipuri, care sunt publicate pe canalul de Telegram al campaniei, sunt preluate de diverse canale, precum: Богдан Цырдя, Vitalie Florea, Молдавский движ, Молдова онлайн, INSIDER, Молдавский Крот, Insider Moldova sau Moldova 24.
De asemenea, videouri scurte și banere cu lozinca „Nu acum” sunt plasate pe unele site-uri cu conținut pro-rus. De altfel, campania este sponsorizată online, precizează Stop Fals.
Suntem cetățeni care ne-am unit pentru a atrage atenția asupra referendumului național din octombrie 2024 privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Deși aderarea la UE ar putea aduce beneficii pe termen lung, credem că ar fi mai bine pentru Moldova să amâne acest vot, pentru a avea timp să înțeleagă implicațiile apartenenței la UE, să rezolve problemele interne cheie și să ne întărească unitatea națională.
Autor: Nuacum.eu
*Citește articolul integral - aici.
De cealaltă parte, potrivit rezultatelor unui sondaj, peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot ar participa la referendumul privind integrarea europeană a R.Moldova, în cazul în care acesta s-ar desfășura duminica viitoare. Iar 65,8% dintre cei deciși ar vota pentru parcursul european al țării.
CONTEXT. Până în prezent, au fost înregistrați următorii participanți cu opțiunea „DA":
- Partidul Verde Ecologist;
- Partidul Mișcarea Respect Moldova;
- Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE);
- Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB);
- Blocului Electoral „Împreună”;
- Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
- Mișcarea Alternativa Națională (MAN);
- Partidul Politic Democrația Acasă;
- Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
- Partidul „Voina Poporului”
- Partidul Politic Partidul Social Democrat European;
- Partidul Reîntregirii Naționale „ACASĂ”
- Partidul Politic „NOI”.
Cu opțiunea „NU” participă:
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.