Șefa PA susține că se consideră implicate în spălări de bani inclusiv persoanele care și-au deschis conturi bancare ca să primească bani din Rusia. Așa acești bani intră în circuitul bancar. Infracțiunea se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare și amendă de până la un milion de lei.
Venim cu un mesaj pentru personalele care și-au dat datele personale - ziua de naștere, IDNP, nume și prenume ca să deschidă conturi bancare în Rusia. Aceste persoane participă în schema finanțării ilegale. Cunoaștem aceste persoane. Am stabilit ce sume primesc pe conturi. Ele riscă nu doar amendă de peste 37 mii lei, dat și confiscarea sumelor tranferate. Asta nu înseamnă că o să mergem în Rusia să confiscăm, Avem dreptul legal să punem sechestru aici, în Moldova, pe proprietate - mașină, teren, casă. Și să confiscăm contravaloarea sumei transferate în Rusia.
Autor: Veronica Dragalin, șefa PA.
Dragalin îndeamnă persoanele să colaboreze cu oamenii legii. Șefa PA spune că dacă acestea se autodenunță și benevol predau lucrurile transferate ilegal, pot fi eliberate de răspunde penală sau contravențională. Până acum, mai multe persoane au cooperat în acest sens, afirmă Dragalin.
De altă parte, schema presupune și alte tipuri de infracțiuni. Astfel, cei care oferă bani persoanelor ca acestea să voteze într-un anumit fel, riscă să facă 1-5 ani de închisoare și să plătească amendă de circa 50 de mii de lei.
În cazul finanțării partidelor politice din surse interzise, această infracțiune se pedepsește cu până la șase ani de însoare și amendă de peste 67 de mii de lei, spune șefa PA.
CONTEXT. Amintim că oamenii legii au demascat o schemă de amploare privind finanțarea ilegală a partidelor și coruperea alegătorilor pentru scrutinele din 20 octombrie. Doar în luna septembrie, pe conturile deschise în conexiune cu banca Sberbank din Rusia au fost transferați 15 milioane de dolari. E vorba de circa 130 mii de persoane care au primit diverse sume. La fel, numărul organizatorilor implicați se estimează la circa 50 de mii de persoane.
Vezi detalii aici: Alegătorii - țintă a coruperii în perioada electorală. Dragalin și Cernăuțeanu, cu detalii (LIVE)
Poliția și procurorii spun că principalii bănuiți sunt persoanele afiliate fugarului condamnat Ilan Șor, dar și partidele care au tangențe cu acesta.
Vezi cum funcționa schema: „Șor nu participă, ei o susțin pe aceasta” sau „la referendum trebuie NU”. Interceptări din cauza penală de corupere a alegătorilor (AUDIO)
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.