„N-am fost aduși din UE, dar ne vedem viitorul în UE, rămânând în Moldova”. Comunitatea LGBT răspunde atacurilor din campania electorală (VIDEO)

Foto simbol

„N-am fost aduși din UE, dar ne vedem viitorul în UE, rămânând în Moldova”. Comunitatea LGBT răspunde atacurilor din campania electorală (VIDEO)

„Noi suntem născuți în Moldova și existăm aici”. Este mesajul comunității LGBT în contextul mesajelor unor concurenți electorali pentru alegerile din 20 octombrie. Comunitatea face apel la încetarea discursurilor ce generează ură.

Irina Soltan

Unii actorii politici încearcă să convingă audiența că comunitate LGBT e adusă din UE. Că e ceva străin tradițiilor și culturii noastre. Asemenea narative sunt dăunătoare pentru comunitate. Noi suntem născuți în Moldova și existăm aici. Această invizibilitate și dezumanizare trebuie oprită și este inacceptabil să fie promovată din partea persoanelor publice. 

Autor: Leo Zbancă, regizor, activist LGBT

Într-un spot de reacție, mai mulți membri ai comunităii LGBT menționează că lesbiene, bisexuale, gay sau persoane transgen, toți sunt concetățene și concetățeni născuți în Moldova.

Suntem vecini, colegi, rude. Suntem copiii și nepoții voștri. Noi n-am fost aduși din UE, dar ne vedem viitorul în Uniunea Europeană, rămânând în Moldova. Chiar dacă anumite voci, alimentate de propaganda rusească, promovează ideea că UE va însemna automat mai multe persoane LGBT+ în Moldova, acesta este un fals, deoarece noi am fost, suntem și vom fi în Moldova, indiferent dacă va adera Moldova la UE sau nu. Vom fi aici și vom prelungi să depunem eforturi ca viețile și demnitatea noastră să fie respectate.

Autor: Membri ai comunității LGBT

Comunitatea mai lansează un mesaj în care susține aderarea la UE. „Neaderarea Moldovei la Uniunea Europeană îi va determina, în schimb, pe copiii voștri să plece în căutarea unei vieți mai bune departe de Moldova. Familiile voastre vor fi distruse de neîncredere în ziua de mâine, de moartea speranțelor, de dorul copiilor. Și asta indiferent de existența noastră în această țară”, se arată în mesaj.

Comunitatea LGBT îndeamnă la încetarea mesajelor false.

Vezi și: GENDERDOC-M, după declarațiile unor candidați la prezidențiale: „Mesaje pline de ură față de o minoritate din țara pe care vor să o conducă”

CONTEXT. Declarația Genderdoc-M vine după un șir de cazuri în care concurenții electorali s-au referit la comunitatea LGBT în discursurile de campanie electorală.

De exemplu, candidata independentă la alegerile prezidențiale Victoria Furtună spunea promisiunile electorale că dacă va deveni președinte va propune o lege similară celei din Georgia prin care au fost restrânse drepturile LGBTQ+. Amintim că Georgia s-a condus după modelul legii din Rusia. Iar aceste decizii au stârnit proteste ample.

Iar în cazul candidatului Partidului Nostru la prezidențiale, Renato Usatîi, mesajul a fost enunțat în contextul unui spot electoral care urma să fie difuzat de Teleradio-Moldova.

„Eu vă spun un lucru. Mai repede se va exclude toată conducerea Republicii Moldova decât eu să schimb poziția ce ține de interzicerea propagandei LGBT în școli. Mai bine nu o să avem spot la televizor, o să merg să discut cu oameni în toată țara, dar eu n-am să merg după formula cuiva”, a spus Usatîi.

Amintim că pe 20 octombrie curent, vor avea loc alegerile prezidențiale, odată cu referendumul republican constituțional. Au fost înregistrați următorii candidați: Alexandr Stoianoglo (PSRM), Maia Sandu (PAS), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Partidul pentru Viitorul Moldovei), Irina Vlah (c. independentă), Ion Chicu (PDCM), Andrei Năstase (c. independent), Octavian Țîcu (Blocul Împreună), Victoria Furtună (c. independentă), Tudor Ulianovschi (c. independent) și Natalia Morari (c. independentă).

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.