Ungaria blochează împrumutul G7 pentru Ucraina: Modificarea sancțiunilor UE față de Rusia doar după alegerile în SUA

FOTO: notesfrompoland.com

Ungaria blochează împrumutul G7 pentru Ucraina: Modificarea sancțiunilor UE față de Rusia doar după alegerile în SUA

Ungaria a confirmat la 8 octombrie că nu va sprijini modificarea sancțiunilor UE asupra activelor imobilizate ale Rusiei decât după alegerile din SUA de luna viitoare. Aliații G7 au nevoie de acestea drept garanție pentru a acorda un împrumut de 45 de miliarde de euro Ucrainei, scrie euronews.com.

Irina Soltan

Proiectul G7 este conceput pentru a folosi profiturile externe ale activelor înghețate rusești pentru a rambursa treptat banii dați Kievului. Comisia Europeană a propus o contribuție de până la 35 de miliarde de euro, în funcție de cât de mult sunt gata să ofere alți aliați occidentali.

Statele Unite sunt îngrijorate de stabilitatea pe termen lung a planului fără precedent, având în vedere că sancțiunile UE asupra activelor înghețate trebuie reînnoite la fiecare șase luni în unanimitate. Aceasta înseamnă că, în orice moment, un stat membru ar putea împiedica reînnoirea, dezgheța activele și poate arunca întregul proiect în incertitudine.

Ungaria, în special, și-a obținut reputația prin atitudine de blocare a sancțiunilor până când va obține concesii controversate, dintre care unele favorizează interesele Kremlinului.

Pentru a calma îngrijorările Washingtonului, Bruxelles-ul a propus să prelungească perioada de reînnoire a activelor înghețate de la șase la 36 de luni.

În timp ce se așteaptă ca statele membre să convină asupra împrumutului de 35 de miliarde de euro în zilele următoare, Budapesta spune că modificarea cheie a regimului de sancțiuni, care necesită unanimitate, ar trebui să fie aprobată până la 5 noiembrie.

„Credem că prelungirea sancțiunilor rusești trebui decisă după alegerile din SUA. Aceasta a fost poziția maghiară", a declarat marți Mihály Varga, ministrul de Finanțe al Ungariei, după o întâlnire ministerială la Luxemburg.

Varga susține că cei doi candidați la președinție, Kamala Harris și Donald Trump, susțin două abordări opuse față de războiului de agresiune al Rusiei și că blocul ar trebui să își bazeze următorii pași în funcție de cine va fi ales poporul american.

Premierul ungar Viktor Orbán nu a ascuns preferința sa pentru candidatura lui Trump.

Comisarul european Paolo Gentiloni a declarat că miniștrii au susținut „cvasi unanim” modificarea regimului de sancțiuni, pe care el a descris-o drept o „precondiție” pentru a permite participarea americană în „părți egale”.

Comisarul a menționat că un acord este „posibil” în timpul reuniunii de miercuri a ambasadorilor UE de la Bruxelles. Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE și are sarcina de a modera sesiunea.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.