Institutul pentru Studiul Războiului: După Ucraina, Putin ar urma să invadeze Republica Moldova

Institutul pentru Studiul Războiului: După Ucraina, Putin ar urma să invadeze Republica Moldova

Rusia ar putea invada Republica Moldova, în cazul în care războiul din Ucraina s-ar termina în favoarea sa. Aceasta este concluzia unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului, care subliniază că o invazie terestră a Moscovei asupra Republicii Moldova ar fi dificilă acum, în condițiile în care Ucraina rezistă agresiunii rusești. Totuși, asta nu oprește regimul de la Kremlin să continue războiul hibrid pe care îl duce în țara noastră, și care, în cele din urmă, ar putea crea condițiile pentru o incursiune militară, arată aceeași analiză.

Marcela Vovc

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Rusia folosește, în Republica Moldova, aceleași elemente de propagandă pe care le-a folosit și în Ucraina înainte de a o invada. Asta înseamnă, potrivit sursei, că Putin ar putea renunța la soluționarea pe cale diplomatică a conflictului transnistrean și ar încerca să plănuiască o invazie pe scară largă a Republicii Moldova.

Totuși, amenințarea unei invazii rusești în țara noastră este în prezent extrem de redusă, în mare parte, datorită rezistenței Ucrainei în fața agresiunii Kremlinului. Situația s-ar putea schimba, însă, pe viitor, dacă Rusia va învinge în războiul din Ucraina.

VEZI ȘI: Ilan Șor, înfuriat de perchezițiile din dosarul de finanțare ilegală: „Un adevărat genocid. Toate plățile sunt legale”(VIDEO)

Astfel, rușii ar putea restabili liniile aeriene care leagă Transnistria de Moscova, ceea ce ar permite regimului de la Kremlin să își consolideze forțele în regiunea separatistă și să lanseze operațiuni militare în țara noastră.

Ocuparea militară a Hersonului și Crimeei ar putea, de asemenea, reface forțele militare ale Kremlinului, fapt care ar determina Moscova să invadeze și să ocupe Republica Moldova.

În concluzie, invadarea Republicii Moldova de către Rusia este puțin probabilă atâta timp cât Ucraina rezistă în fața agresiunii Kremlinului. Totuși, Moscova încearcă destabilizarea Moldovei printr-un război hibrid, finanțând grupări criminale, care încearcă, prin diferite scheme de corupere, să determine alegătorii să voteze candidații pro-Kremlin.

VEZI ȘI: Cărbuni la prețul de un leu kilogramul, oferiți în ajun de alegeri de un preot din raionul Florești (VIDEO)

CONTEXT: În luna septembrie, a fost pornită o cauză penală pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat, ambele în proporții deosebit de mari. Mai mulți reprezentanți ai partidelor afiliate lui Ilan Șor ar fi fost remunerați lunar pentru activitatea în folosul partidelor și coruperea electorală în cadrul alegerilor, dar și pentru participarea la mitinguri, flashmoburi și acțiuni de protest. Banii ar fi provenit din surse tenebre, nereflectate în evidența contabilă.

La începutul lunii octombrie, oamenii legii au anunțat că în jur de 15 milioane de dolari ar fi fost transferați din Rusia, doar în luna septembrie, pentru a convinge oamenii să voteze „NU" la referendumul privind aderarea la UE, urmând să vină indicații, prin Telegram, privind candidatul la prezidențiale care ar urma să fie votat. Procuratura Anticorupție investighează pretinsele ilegalități într-o cauză penală inițiată pentru finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.