În afara țării, la secțiile de votare s-au prezentat peste 240 de mii de alegători. Mai mult de jumătate dintre aceștia, mai exact 169.288 de persoane, la alegerile prezidențiale, și-au acordat votul pentru candidata PAS, Maia Sandu.
La o diferență de mai mult de 100 de mii de voturi, se află candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Acesta a fost votat de 35.107 de alegători.
Pe locul trei, în totul preferințelor cetățenilor cu drept de vot din diaspora, se află Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM. Pentru acesta, potrivit datelor preliminare de la CEC, au votat 19.287 de persoane.
Voturile din diaspora la prezidențiale
CEC
Ceilalți candidați înscriși în cursa electorală au primit puțin peste 1% din voturi sau mai puțin. La finalul listei, după numărul de voturi primite, se află candidatul independent Tudor Ulianovschi, cu 747 de voturi.
Aceeași dinamică și preferințe au putut fi remarcate și în turul I al scrutinului prezidențial din 2020. Atunci, pentru candidata PAS, Maia Sandu, au votat 70,12% dintre alegători. Pe locul II, la fel ca la alegerile din 20 octombrie curent, s-a clasat candidatul PN, Renato Usatîi, cu 17,25% dintre sufragii. Iar pe locul III - candidatul independent, dar susținut oficial de PSRM, Igor Dodon.
Cum a votat diaspora la prezidențialele din 2020, turul I
Alegeri.md
Mai este de menționat că diferă clasamentul candidaților pentru care și-au dat voturile cetățenii din țara noastră și cei din afară.
Cele mai multe voturi au fost oferite pentru Maia Sandu, preponderent la Chișinău și în centrul țării. Însă, pe locul doi se află candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo. Acesta a fost votat la nord, în stânga Nistrului și în UTA Găgăuzia.
Renato Usatîi a obținut cel mai mare număr dintre sufragii doar în raionul său natal – Fălești.
Cum au votat cetățenii s-a votat la prezidențialele din 2024, la nivel național
AGORA
CONTEXT. Rezultatele preliminare de la alegerile prezidențiale arată că niciunul dintre cei 11 candidați nu a obținut, cel puțin, jumătate din numărul persoanelor care au participat la alegeri. Astfel, în 3 noiembrie urmează să fie organizat cel de-al doilea tur de scrutin.
După procesarea a 100% dintre procesele verbale, candidata PAS, Maia Sandu, a obținut 42,45% dintre voturi, iar pentru candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, au votat 25,98% dintre alegători.
Tot la 20 octombrie curent, moldovenii au decis, la referendum, modificarea Constituției în vederea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Cetățenii au fost întrebați: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La referendum au participat aproape 50% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.
Citește și: Ce etape urmează după alegeri și până la confirmarea rezultatelor. Precizări de la CEC
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.