Mongolia, în vizorul CPI pentru nearestarea lui Putin în timpul vizitei oficiale

sursa foto: AP

Mongolia, în vizorul CPI pentru nearestarea lui Putin în timpul vizitei oficiale

Un grup de judecători de la Curtea Penală Internațională (CPI) a raportat Mongolia organizației de supraveghere a Curții pentru că nu l-a arestat pe președintele rus Vladimir Putin, atunci când acesta a vizitat țara luna trecută. Se întâmplă în contextul în care Mongolia este stat membru al CPI și este „obligată să aresteze și să predea persoanele care fac obiectul mandatelor CPI, indiferent de poziția oficială sau de naționalitate”, precizează instituția, transmite AP News.

Olga Scripnic

Liderul rus a vizitat Ulaanbaatar la începutul lunii septembrie curent. S-a întâmplat în pofida unui mandat de arestare emis împotriva sa de tribunalul cu sediul la Haga, pentru presupusa deportare ilegală a copiilor ucraineni după ce trupele sale au invadat țara în 2022. Aceasta a fost și prima vizită a lui Putin într-un stat membru al Curții.

„Statele părți și cele care acceptă jurisdicția Curții sunt obligate să aresteze și să predea persoanele care fac obiectul mandatelor CPI, indiferent de poziția oficială sau de naționalitate”, a precizat Curtea Penală Internațională, într-o declarație.

Amintim că, în timpul vizitei în Mongolia, Putin a fost întâmpinat, cu covor roșu, în piața principală a capitalei, Ulaanbaatar, de o gardă de onoare îmbrăcată în uniforme roșii și albastre vii, inspirate din cele ale gărzii personale a domnitorului Genghis Khan, fondatorul Imperiului Mongol, din secolul al XIII-lea.

Citește și: Putin nu a fost arestat în Mongolia. Ce riscă țara, membră a Curții Penale Internaționale

„Având în vedere gravitatea lipsei de cooperare a Mongoliei cu Curtea, Camera a considerat necesar să sesizeze Adunarea statelor părți”, au declarat judecătorii, referindu-se la organismul de supraveghere al Curții.

CONTEXT: Mongolia a semnat Statutul de la Roma, tratatul ce reprezintă actul fondator al Curţii Penale Internaţionale, în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

În baza acestui tratat, fiecare stat membru este obligat să reţină orice persoană de pe teritoriul său care face obiectul unui mandat de arestare al CPI, cum este cazul lui Vladimir Putin.

Concret, în prezent, 124 de state membre ale CPI sunt obligate să îl aresteze pe Putin și să îl predea Curții de la Haga dacă va intra pe teritoriul lor.

Kremlinul a respins cu fermitate acuzaţiile CPI împotriva preşedintelui rus după emiterea mandatului internațional de arestare pe numele acestuia, în martie 2023.

Cu toate acestea, Putin, timp de aproape un an şi jumătate, a evitat călătoriile în străinătate. Acesta nu a fost prezent, de exemplu, la summitul BRICS din Africa de Sud, din august 2023 şi nici la summitul G20 din India din septembrie curent.

Pe de altă parte, a vizitat China în luna mai, Coreea de Nord în iunie şi Azerbaidjanul la mijlocul lunii august, însă niciuna dintre aceste ţări nu este membră a CPI.

Citește și: „Este responsabil de crime de război”: Curtea Penală Internațională confirmă că Mongolia are obligația să-l aresteze pe Putin 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.