Scenariul 1 - cel mai puțin probabil
În acest scenariu datele sunt reprezentative la nivel național, unde se află opinia tuturor grupurilor sociale pentru alegeri. Astfel, conform acestui scenariu, pe teritoriul Republicii Moldova, fără stânga Nistrului și fără diasporă, Maia Sandu ar obține 50,95%, iar Alexandr Stoianoglo 49.05%. Dacă să includem și rezultatele votului din stânga Nistrului și diasporă, atunci Maia Sandu ar acumula 55,2%, iar Alexandr Stoianoglo - 44,8%.
Totuși, acest scenariu este puțin probabil pentru că nu ține cont de faptul că nu toți participă la vot, până la alegeri unele opinii se pot schimba, există o diferență de structură de vârstă etc. În acest scenariu nu se ține cont de cine real vine la vot, doar se descrie cum ar vota populația dacă fiecare categorie de cetățeni ar veni în mod proporțional la vot.
Rezultatele turului II la alegerile prezidențiale
iData
Explicațiile scenariului 1
iData
Scenariul 2 - mai probabil
În acest caz s-a luat în considerare datele inclusiv de cum a votat populația în turul I al alegerilor prezidențiale. Astfel, pe teritoriul R. Moldova, fără stânga Nistrului și fără diasporă, Maia Sandu ar obține 47,32%, iar Alexandr Stoianoglo 52,68%. Cu voturile din diasporă și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 52,2%, iar Alexandr Stoianoglo ar obține 47,8%.
Rezultatele turului II la alegerile prezidențiale (scenariul 2)
iData
Explicații
iData
Scenariul 3 - cel mai probabil
În acest scenariu s-a ținut cont pe lângă variabilele din primul tur și de cum s-a votat la referendum. Astfel, pe teritoriul R. Moldova, fără stânga Nistrului și fără diasporă, Maia Sandu ar obține 46,07%, iar Alexandr Stoianoglo ar obține 53,93%.
Cu votul din diasporă și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 51,1%, iar Alexandr Stoianoglo ar acumula 48,9%.
Rezultatele turului II la alegerile prezidențiale (scenariul 3)
iData
Explicații
iData
Prin urmare, conform rezultatelor celor trei scenarii a sondajului, Maia Sandu ar urma să câștige al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
CONTEXT. Sondajul este avizat de Comisia Electorală Centrală. 60% dintre răspunsuri au fost colectate prin apel, 20% au fost chestionare colectate online și 20% au fost chestionare colectate față în față. Eroarea maximă de eșantionare este de aproximativ 3%. Chestionarul a fost realizat în 323 de localități, pe un eșantion de 1005 persoane. Perioada de colectare a datelor este de 25-29 octombrie.
Amintim că turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc la 3 noiembrie curent. Pentru funcția de președinte vor lupta candidata PAS, Maia Sandu, care a luat 42,37% din voturi, și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, care a adunat 26,02% din voturi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.