Procesul electoral se desfășoară într-un mod dinamic și organizat.
Autor: Angelica Caraman, președinta CEC
Până la ora 13:00, la secțiile de votare s-au prezentat peste 29% dintre alegători, la nivel național. Acest indicator este mai mare decât în primul tur al scrutinului.
Cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor, persane care au între 18-25 de ani.
În topul prezenței la urne, se află circumscripțiile din Dondușeni, Rezina, Șoldănești - cu peste 28%. În municipiul Chișinău avem o participare - de 28%, municipiul Bălți - cu 25% dintre cei înscriși în listele electorale. În UTA Găgăuzia au participat 27% din cei înscriși în lista electorală.
În secțiile de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 13 mii de alegători.
În diaspora prezența la urne este în creștere, un flux sporit este înregistrat în secțiile de vot din România, Rusia și Italia. Cea mai înaltă prezență este constatată în Moscova, unde avem peste 2.400 și 2.100 de alegători, în cele două secții de votare. La București - peste 2.400 de alegători, Brescia (Italia) - 1.700 de alegători, Padova (Italia) 1.600 de alegători.
În câteva clipe își vor începe activitatea câteva zeci de secții de votare din SUA și Canada.
CONTEXT. Astăzi, 3 noiembrie, are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Secțiile de votare se deschid la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00.
Peste 2,7 milioane de alegători sunt așteptați la cele peste 2,2 mii de secții de vot deschise în țară și diasporă.
În buletinul de vot, candidați la funcția de președinte se regăsesc în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute la 20 octombrie:
- Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
- Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.