Promo-LEX semnalează un nou fenomen: Persoane neidentifcate înregistrează prezența alegătorilor la secțiile de votare

Promo-LEX semnalează un nou fenomen: Persoane neidentifcate înregistrează prezența alegătorilor la secțiile de votare

Un nou fenomen este semnalat de observatorii Promo-LEX, în contextul alegerilor. Este vorba despre persoane neidentificate, care filmează cetățenii care vin la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. Este un fenomen nou, care a fost înregistrat atât la secțiile de votare din diaspora, cât și la cele din țară, a declarat șeful misiunii de observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, pentru Moldpres.

Marcela Vovc

Vrem să accentuăm o situație aparte ce ține de prezența persoanelor neautorizate. Este un fenomen nou observat în contextul alegerilor în Republica Moldova. Ne referim la prezența unor persoane în afara secțiilor de votare, în special în diasporă, care înregistrează fluxul de cetățeni care vin la secția de votare. Deci se înregistrează prezența cetățenilor la secțiile de votare.

Autor: Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX

Nicolae Panfil a adăugat că prezența acestor persoane la secțiile de votare ar putea fi încercări de intimidare a alegătorilor, sau ar putea reprezenta încercări de colectare a informației pentru verificarea prezenței la vot  în contextul anumitor discuții despre faptul că în turul I de scrutin în diasporă nu ar fi fost de fapt atât de mulți cetățeni prezenți.

Acest lucru este îngrijorător pentru că nu știm care este scopul acestor persoane care se află în adiacentul secției de votare și cum vor putea fi utilizate ulterior aceste înregistrări, pe care le vedem în premieră într-un fenomen atât de masiv utilizat

Autor: Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX

Cele mai multe incidente semnalate de observatorii Promo-LEX vizează încălcarea secretului votului, prin fotografierea buletinului de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat sau amplasarea defectuoasă a cabinelor (88 de cazuri), fiind urmate de incidente legale de deficiențe în listele electorale (38 de cazuri), prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 de metri (22 de cazuri), prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale în adiacentul secțiilor de votare (12 de cazuri), votarea nejustificată în grup (6 de cazuri).

CONTEXT. Astăzi, 3 noiembrie, are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Secțiile de votare se deschid la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. 

Peste 2,7 milioane de alegători sunt așteptați la cele peste 2,2 mii de secții de vot deschise în țară și diasporă. 

 În buletinul de vot, candidați la funcția de președinte se regăsesc în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute la 20 octombrie:

  • Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
  • Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.


Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.