De la încălcarea secretului votului, la transportarea organizată a alegătorilor. Constatările Promo-LEX

De la încălcarea secretului votului, la transportarea organizată a alegătorilor. Constatările Promo-LEX

Pe parcursul procesului electoral din 3 noiembrie, Promo-LEX a constat 791 de incidente. În topul încălcărilor este fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului. Totodată, au existat 18 cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

Olga Scripnic

În urma prelucrării tuturor rapoartelor recepționate de la observatori, Promo-LEX a constat 791 de incidente pe parcursul votării.

Dintre acestea, sunt 19 cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare. În alte șase cazuri a fost restricționat accesul pentru observatori sau a fost obstrucționat procesul de observare liberă în secția de votare. 

În 55 cazuri a fost identificată sigilarea nepotrivită sau incompletă a urnelor vot.

„Multe dintre ele cu două sau trei sigilii, în loc de patru, așa cum prevede procedura”, precizează Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare Promo-LEX.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate la închiderea secțiilor de votare sau în raza de 100 de metri de la secțiile de votare, este o încălcare care a fost identificată în 41 de cazuri.

Fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului au fost în topul încălcărilor - 229 de cazuri.

Au fost identificate 18 cazuri de transportare organizată a alegătorilor, cu autocare microbuze și alte unități de transport. Mai mult, în 51 de cazuri a fost întrerupt procesul de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secțiilor de votare sau a procedurilor de numărare a voturilor.

Acte de violență, de asemenea, au fost înregistrate pe parcursul zilei de 3 noiembrie - 17 cazuri. Și alte 15 cazuri de PR negru sau agitație electorală în raza secției de votare.

Pe lângă aceste, au existat 65 de deficiențe în listele electorale - discrepanțe între adresele alegătorilor, semnături în locul altor persoane sau alegători decedați. În plus, au fost înregistrate 127 de cazuri de deficiențe în funcționarea SIAS alegeri. Cu alte cuvinte, suspendarea funcționării, situații în care SIAS alegeri indică faptul că persoana a votat, iar aceasta susține că nu a votat.

19 secții de votare și-au suspendat sau încetat nejustificat procesul electoral, iar în 17 situații persoanele au votat în grup.

Citește și: Peste 220 de cazuri de incidente electorale. CEC: „Cu unele ne-am confruntat pentru prima dată”

CONTEXT. La 3 noiembrie a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu, candidata susținută de PAS, a obținut peste 55,4% dintre voturi, învingând în cursa pentru șefia țării. 

Vezi și: Cine este - Maia Sandu?

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.