Maia Sandu în presa internațională: De la „liderul aripii pro-occidentale” la „rața șchioapă, în care cetățenii nu au încredere”

Maia Sandu în presa internațională: De la „liderul aripii pro-occidentale” la „rața șchioapă, în care cetățenii nu au încredere”

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este reflectat în presa internațională, atât cea din vest, cât și cea din est. Mai multe publicații internaționale descriu contextul geopolitic din țara noastră, menționând lupta strânsă dintre Maia Sandu, candidată pro-europeană, și Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de un partid pro-rus, și subliniind ingerințele în procesul electoral din țara noastră.

Marcela Vovc

Victoria Maiei Sandu, fostă consilieră a Băncii Mondiale, este descrisă de Reuters ca fiind o susținere a poporului moldovean pentru cursul european ireversibil al R.Moldova. Publicația face referire la acuzațiile de fraudă masivă din perioada campaniei electorale, dar și din ziua turului doi al scrutinului prezidențial.

Politico scrie că turul doi al alegerilor prezidențiale a fost un test pentru viitorul european al țării noastre. Și această publicație vorbește despre încercările de fraudare ale scrutinului prin cumpărare de voturi, și menționează că alegătorii ar fi fost transportați organizat din Rusia către secții de votare din Minsk, Baku și Istanbul. Potrivit Politico, în pofida includerii în Constituția țării a obiectivului european, pierderea președinției de către Maia Sandu sau un eventual eșec al Partidului „Acțiune și Solidaritate” ar putea duce la pierderea tuturor reușitelor acumulate până acum în vederea apropierii de Uniunea Europeană.

BBC scrie, de asemenea, despre victoria Maiei Sandu, în ciuda presupuselor ingerințe rusești în procesul electoral. Serviciul britanic de presă amintește și despre alertele cu bombă de la mai multe secții de votare, atât din țară, cât și din diasporă, dar și despre faptul că alegerile prezidențiale din țara noastră sunt văzute de mulți observatori drept o repetiție generală pentru alegerile parlamentare din 2025. De asemennea, BBC își informează cititorii că Maia Sandu este văzută drept liderul aripii pro-occidentale din țara noastră, campannia sa electorală fiind bazată pe apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Scrutinul prezidențial din țara noastră a fost luat în vizor și de prea din Ungaria. Portalul 24.hu titrează că „candidatul pro-UE din Republica Moldova câștigă alegerile prezidențiale. În ciuda intervenției masive a Rusiei, președintele pro-UE în exercițiu, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova”.

O altă publicație ungară, Telex.hu, scrie că „pro-occidentala Maia Sandu câștigă alegerile din Moldova. Odată cu victoria lui Sandu, relațiile cu Uniunea Europeană ar putea fi consolidate, iar țara ar putea încerca să se distanțeze și mai mult de Rusia”.

Despre scrutinul prezidențial din țara noastră scrie și presa rusă. Potrivit TASS, „actuala campanie electorală din Republica Moldova s-a desfășurat în contextul unor presiuni serioase din partea autorităților de la Chișinău. Politicienii din opoziție au fost supuși în mod regulat perchezițiilor și reținerii, li s-au deschis în mod repetat dosare penale, iar multe instituții de presă au fost închise”. Publicația îl citează și pe Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, care a declarat, pentru TASS, că cetățenii care locuiesc în Republica Moldova nu mai au încredere în Maia Sandu, iar actuala președintă „s-a transformat într-o rață șchioapă”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.