Conform datelor preliminare, la alegeri au participat 1.699.025 de alegători, la acest număr se mai adaugă și persoanele care au votat prin corespondență.
În cadrul celor 231 de secții de votare constituite peste hotare, inclusiv trei pentru votul prin corespondență, și-au exercitat dreptul constituțional la vot 328.855 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanți peste hotare, de la organizarea alegerilor.
Legislația electorală prevede că al doilea tur al alegerilor prezidențiale este declarat valabil dacă la el au participat cel puțin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În aceste condiții, Comisia Electorală Centrală confirmă validitatea scrutinului.
Autor: Angelica Caraman, președinta CEC
Cele mai active secții de votare
Potrivit datelor CEC, cele mai active secții de votare au fost în orașul Moscova, din Federația Rusă, unde au votat, la ambele secții de votare, câte 4.999 de alegători.
Orașul Brescia, Republica Italiană, unde și-au exercitat dreptul constituțional 4.463 de alegători.
Pe al treilea loc este orașul București, din România, unde 4.433 de alegători au votat la scrutinul din 3 noiembrie.
Orașul Padova, Republica Italiană, unde 4.289 de alegători și-au ales președintele pentru următorii patru ani.
În Republica Franceză, în orașul Paris a fost cea mai activă secție de votare. S-au prezentat 4.012 de alegători.
Orașul Vicenza, din Italia, este următorul, după activitatea alegătorilor, înregistrând un număr de 3.673 de votanți. În orașul Vilniu-San Giorgiu, din Republica Franceză, s-au prezentat la urne 3.652 alegători.
Următoarele locuri, în clasamentul activității, sunt ocupate de alte două secții din Italia. Este vorba despre cea din orașul Veneția- 3.632 alegători și în Verona - 3.558 de alegători.
Profilul alegătorilor
CEC precizează faptul că 54,79% din alegătorii prezenți la urnele de vot în ziua alegerilor din 3 noiembrie sunt femei și 45,21% bărbați.
Profilul alegătorilor după vârstă: cei mai active au fost alegătorii cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani - cu 20,14% participare. Alegătorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani au fost în număr de 8,32%, iar 15,37% sunt alegătorii cu vârsta între 26 și 35 de ani.
Alegătorii cu vârsta între 46 și 55 de ani au constituit 17,2%, iar 18,97% sunt alegătorii cu vârsta între 56 și 65 de ani. Aproximativ 15,7% sunt alegătorii cu vârsta între 66 și 75 de ani și electoratul cu vârsta peste 76 de ani reprezintă 4,5%.
Ce urmează
Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore, după închiderea secțiilor de votare, pentru a prezenta procesul verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție.
Totodată, Comisia Electorală Centrală, potrivit codului electoral, are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces verbal de totalizare a alegerilor, pe care, ulterior, îl prezintă Curții Constituționale, împreună cu raportul privind rezultatele scrutinului prezidențial.
Încălcări înregistrate
CEC a fost informată de către Inspectoratul General de Poliție despre anumite încălcări sau incidente înregistrate pe parcursul zilei alegerilor.
- 76 de cazuri țin de fotografiere a buletinelor de vot, au fost întocmite 31 de procese verbale pe aceste fapte;
- 30 de cazuri țin de agitația electorală interzisă;
- 26 de situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor;
- 24 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor;
- 9 cazuri de încălcarea dreptului la vot;
- 8 cazuri de deteriorare a buletinelor de vot;
- 7 cazuri de afișaj electoral neautorizat.
Mai mult, la Călărași a fost deteriorată o ștampilă, iar la Bălți și a Anenii-Noi au fost pierdute ștampilele votat.
Am documentat aceste cazuri, am anunțat organele de poliție și vom comunica ulterior detalii suplimentare. Peste alte 40 de cazuri documentate au vizat alte încălcări ale procesului electoral. Trebuie să menționăm că au fost și cazurile cu alarme false cu bombă, despre minarea unor secții de votare din afara țării, dar și podul peste Nistru, deci segmentul Rîbnița-Rezina. Ne-am confruntat cu astfel de situații pentru prima dată în scrutinele electorale.
Autor: Angelica Caraman, președinta CEC
CONTEXT. La 3 noiembrie a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu, candidata susținută de PAS, a obținut peste 55,4% dintre voturi, învingând în cursa pentru șefia țării.
Vezi și: Cine este - Maia Sandu?
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.