La 28 octombrie 2024 a fost publicat un articol despre susținătorii penali ai candidatului Stoianoglo, iar la 29 octombrie 2024 a fost publicat anunțul că ZdG va publica în curând o a doua investigație. Din acel moment asupra mea personal și a familiei mele s-a declanșat o campanie de calomniere fără precedent. Începând cu acea zi, până la 3 noiembrie inclusiv, a curs un val continuu de calomnii de pe unele pagini obscure, amplificate de politicieni penali, de alți penali fugari, de jurnaliști mercenari.
Autor: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă
Potrivit jurnalistei, postările denigratoare erau distribuite masiv, generând sistematic comentarii care incitau la ură împotriva ei și a familiei sale. Mai mult, mesajele de ură distribuite în mediul online ar fi făcut referire la trăsături de identitate, de gen, de vârstă, de aspect fizic.
Am fost acuzată că aș fi luat bani de la un politician condamnat penal, că aș fi luat bani penali ca să plătesc studiile fiicei mele la Harvard. Fiica mea a fost atacată în mai multe postări într-un mod care cade sub incidența Codului Penal.
Autor: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă
De asemenea, Alina Radu afirmă că o postare denigratoare despre activitatea sa a fost sponsorizată cu 100 de euro, plătită de un businessman condamnat penal, adunând noi mesaje de ură împotriva jurnalistei.
Faptul că am fost masiv atacată în ambele zile de scrutin denotă că se dorea discreditarea mea, care ar cauza, poate, o dezamăgire a audienței privind activitatea ZdG și o neîncredere în investigațiile jurnalistice privind fenomenul cumpărării de voturi.
Autor: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă
Jurnalista a precizat că se va adresa oamenilor legii, pentru ca cei care au inițiat campania de denigrare și calomniere să fie trași la răspundere.
CONTEXT: Pe 4 noiembrie, curent, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a emis o declarație în care afirmă că „intimidarea și discreditarea presei independente reprezintă principalul scop al unor campanii de denigrare”. În acest context, CJI îndeamnă jurnaliștii și instituțiile media vizate de astfel de campanii ostile să utilizeze toate mijloacele legale disponibile pentru a obține recunoașterea și remedierea prejudiciilor suferite. De asemenea, instituția precizează că, „în limita resurselor disponibile, CJI oferă asistență și consultanță juridică jurnaliștilor și instituțiilor de presă de bună credință, sprijinind eforturile de protejare a libertății presei și de apărare a dreptului publicului de a fi informat corect”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.