„Sute de adepți PAS au votat de două sau trei ori  peste hotare”: Dodon susține că prezidențialele „nu au fost libere și democratice”

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor

Foto: ZDG

„Sute de adepți PAS au votat de două sau trei ori peste hotare”: Dodon susține că prezidențialele „nu au fost libere și democratice”

„Sute de adepți ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat de două, trei ori la secții de votare peste hotare”. Acuzația a fost făcută de către președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, care a subliniat, într-o conferință de presă, că alegerile prezidențiale din acest an „nu au fost libere și democratice”, iar „Comisia Electorală Centrală este controlată de PAS”.

Redactia Agora

La fel, Dodon a subliniat că va „apăra votul și dorința de dreptate a cetățenilor”.

Vom utiliza toate căile legale posibile și inclusiv prin proteste pașnice în stradă.

Autor: Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor

„Membrii și reprezentanții noștri din birourile electorale ne-au informat despre sute de încălcări, utilizarea resursurilor administrative, cazuri de votări multiple, ca să știți. Unul din membrii noștri de la o secție de votare din America din Nord a demonstrat cum poate vota la două secții de votare într-o zi”, a declarat Igor Dodon în cadrul conferinței de presă din 7 noiembrie curent.

Sute de adepți PAS au votat de două, trei ori la secții de votare peste hotare. Am fixat utilizarea resursurilor administrative, cazuri de amenințări din partea autorităților și a Partidului PAS. Am fixat blocarea dreptului constituțional la vot.

Autor: Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor

Liderul socialiștilor a declarat că, PSRM a depus la CEC „zeci de sesizări care confirmă clar caracterul nedemocratic, abuziv și contrar legii al acestor alegeri”.

Nu vor fi alegeri libere și democratice atât timp cât CEC-ul este controlat de PAS și membrii PAS sunt majoritatea în componența CEC-ului.

Autor: Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor

În mesajul său, în care a criticat modul de desfășurare a scrutinului prezidențial, invocând încălcări ale legislației electorale, Dodon a ținut să sublinieze că, în R. Moldova, urmează să aibă loc alegeri parlamentare.

Trebuie de menționat că următoarele alegeri parlamentare pot fi libere și democratice...Votul din 3 noiembrie a fost acea lovitură care a clătinat grav guvernarea PAS, iar prăbușirea ei se va produce la mijlocul anului viitor, când se va crea o altă majoritate parlamentară,  o majoritate a opoziției în care va fi prezent și Partidul Socialiștilor.  Atunci Moldova va decide definitiv prezentul și viitorul său.

Autor: Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor

AGORA a solicitat reacția Comisiei Electorale Centrale în legătură cu acuzațiile lansate de către Igor Dodon.

Până la publicarea știrii, nu am obținut un răspuns. Însă imediat ce îl vom primi, îl vom publica.

Purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, a declarat, pentru AGORA, că „inclusiv cu amestecul hoților fugari în aceste alegeri, cu voturi cumpărate cu milioane de dolari, cetățenii Republicii Moldova și-au spus cuvântul prin vot, alegând calea dezvoltării europene a țării noastre”.

„Igor Dodon, adus la președinție de Plahotniuc în 2016, care a pierdut lamentabil alegerile din 2020, având toată puterea în stat, căruia Kremlinul nu i-a permis să candideze în 2024, din cauza slăbiciunii sale ca politician frustrat și supărat pe toată lumea, este ultima persoană care să se pronunțe despre democrație și un proces electoral liber și corect”, a spus Vlas.

CONTEXT. Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale, a obținut victoria la scrutinul din 3 noiembrie curent. Potrivit datelor preliminare, la prelucrarea tuturor proceselor verbale, acesta obține al doilea mandat de șefă de stat, după ce a acumulat 55,33% dintre sufragii. 

Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor s-a clasat pe poziția a doua, acumulând 44,66%.

De menționat este faptul că, la începutul lunii octombrie 2024, oamenii legii au anunțat că aproximativ 15 milioane de dolari ar fi fost transferați din Rusia, doar în luna septembrie, pentru a convinge oamenii să voteze „NU” la referendumul privind aderarea la UE, urmând să vină indicații, prin Telegram, privind candidatul la prezidențiale care ar urma să fie votat. Procuratura Anticorupție investighează pretinsele ilegalități într-o cauză penală inițiată pentru finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani.

VEZI ȘI: „Mi-a venit un mesaj că am un credit de achitat”: Persoane care ar fi primit bani de la Ilan Șor apelează la 112

La 24 octombrie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu a comunicat un nou episod din dosarul coruperii electorale. Prin sistemul PSB Bank, din Rusia, pe conturile a 138 de mii de utilizatori din R. Moldova au ajuns peste 39 de milioane de dolari, a transmis acesta.

CITEȘTE ȘI: Lideri ai grupului „Șor” au predat benevol poliției sume de bani acceptate în campania electorală

Procurorul general, Ion Munteanu, a afirmat, la 28 octombrie curent, că „schema de corupere a alegătorilor, elaborată de serviciile speciale rusești”. La fel, acesta a precizat că „mecanismul a fost pus în aplicare de organizația criminală „Șor”, începând cu primăvara anului 2024.

Munteanu a menționat că, pe întreg teritoriul țării, a fost creată o schemă ce asigură deschiderea, pentru cetățenii R. Moldova, conturilor bancare peste hotare, precum și suport informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking PSB a Bancii Comerciale „Promsvyazbank” din Federația Rusă.

Potrivit procurorului general, banii „erau destinați pentru organizare și participare la mitinguri, flashmoburi și acțiuni de protest”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.