Comisia Europeană: Persoanele LGBT rămân cel mai respins grup din R. Moldova

Comisia Europeană: Persoanele LGBT rămân cel mai respins grup din R. Moldova

Atitudinea discriminatorie față de persoanele LGBT încă persistă în societate, arată Raportul Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI). Totodată, se constată că nu există un cadru juridic adecvat pentru cuplurile de același sex și persoanele transgender, ceea ce necesită o reformă legislativă urgentă pentru a combate intoleranța și discriminarea.

Diana Latiș

Pe Harta și Indexul Rainbow Europe 2022, care reflectă legislația și politicile țărilor europene care garantează respectarea drepturilor omului pentru persoanele LGBT, Republica Moldova s-a clasat pe locul 24 din 49 de țări, cu un punctaj general de 39%.

ECRI constată că nu există încă date oficiale privind dimensiunea populației LGBT din țară și nu au fost efectuate cercetări pentru a analiza situația acestora. Totodată, s-a constatat că există încă o prejudecată relativ persistentă împotriva persoanelor LGBTI în țară. Spre exemplu, potrivit unui studiu din 2021, persoanele LGBT rămân cel mai respins grup din societate. 42% dintre respondenți au declarat că relațiile între persoane de același sex ar trebui să fie sancționate (comparativ cu 38% dintre respondenți în 2018). În plus, 64% dintre respondenți ar expulza persoanele LGBTI din țară (comparativ cu 46% dintre respondenți în 2018).

În același timp, ECRI este îngrijorată de faptul că, în mai 2022, Adunarea Populară a Unității Teritoriale Autonome (UTA) a Găgăuziei a adoptat o rezoluție care interzice mass-mediei să producă și să difuzeze materiale privind „propaganda relațiilor LGBT netradiționale” în Găgăuzia.

Un aspect îngrijorător este absența recunoașterii juridice pentru cuplurile de același sex le expune vulnerabilității sociale și financiare, în contradicție cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, constată ECRI. Recomandarea este ca autoritățile să depună eforturi pentru adoptarea unui cadru juridic care să ofere cuplurilor de același sex posibilitatea recunoașterii și protejării relației lor, pentru a aborda problemele practice legate de realitatea socială în care trăiesc.

În ceea ce privește persoanele transgender, ECRI constată că aceste persoane nu pot obține recunoașterea juridică a genului printr-o procedură administrativă, deoarece Agenția Servicii Publice respinge cererile pe motiv că astfel de cereri nu includ documentația medicală oficială adecvată, cu alte cuvinte documentația medicală care oferă dovezi ale operației de schimbare de sex.

În acest context, ECRI ia act de decizia Consiliului pentru Egalitate, care a constatat că gestionarea cererilor de către Agenția Servicii Publice a constituit discriminare pe baza identității de gen în accesarea serviciilor.

ECRI recomandă, cu titlu prioritar, ca autoritățile să dezvolte cadrul juridic prin reglementarea explicită a condițiilor și procedurii privind recunoașterea juridică a genului și să stabilească îndrumări clare privind furnizarea de servicii medicale destinate afirmării de gen, privind prevenirea și combaterea intoleranței și discriminării împotriva persoanelor LGBTI și cu alte standarde relevante ale Consiliului Europei.

În acest context, ECRI invită autoritățile să sensibilizeze publicul cu privire la existența persoanelor intersex și să identifice situația și nevoile lor specifice în întreaga țară, în vederea adoptării unor măsuri adecvate, juridice și de altă natură.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.