Cartea de identitate va avea încorporat mediul de stocare electronică a datelor, ce va include certificatul calificat pentru semnătură electronică, precizează Agenția Servicii Publice. Astfel, cei care vor avea noul act de identitate vor putea accesa online serviciile electronice, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile care le prestează.
Cetățenii care locuiesc peste hotare și dețin o carte de identitate vor putea accesa la distanță serviciile publice prin intermediul platformei digitale guvernamentale.
Titularii cărților de identitate se vor putea autentifica în următoarele sisteme informaționale: MSign, MPower, MPass, MNotify, MCabinet, e-Votare, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții. Cetățenii vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
Informația despre domiciliu sau reședința temporară nu va fi specificată în cartea de identitate, astfel aceștia nu vor trebui să-și preschimbe actul de identitate la fiecare schimbare de adresă.
Totodată, cărțile de identitate vor putea fi utilizate și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște, în timp, de exemplu - țările Uniunii Europene.
Deținătorul cărții de identitate va avea acces la piața unică digitală a UE prin recunoașterea reciprocă a elementelor-cheie, cum ar fi: identificarea electronică, documentele electronice, semnăturile electronice și serviciile de distribuție electronică. Posesorul unei cărți de identitate se va putea autentifica și semna documente electronice, contracte, care vor fi valabile și recunoscute în spațiul UE.
Autor: Agenția Servicii Publice
Amintim că legea, prin care este reglementată punerea în circulație la nivel național a noului model de act de identitate, a fost votată în plenul Parlamentului R. Moldova la data de 28 martie curent.
Modificarea este introdusă în vederea alinierii R. Moldova la acquis-ul Uniunii Europene.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.