R. Moldova și Uniunea Europeană vor coopera în domeniul securității și apărării. Ce prevede Parteneriatul de securitate și apărare

R. Moldova și Uniunea Europeană vor coopera în domeniul securității și apărării. Ce prevede Parteneriatul de securitate și apărare

R. Moldova și Uniunea Europeană vor coopera în domenii precum combaterea amenințărilor hibride, securitatea cibernetică sau consolidarea capacităților în domeniul de securitate și apărare. Discuții în acest sens au avut loc în cadrul primei reuniuni a Dialogului anual Moldova - UE în materie de securitate și apărare. Ce presupune parteneriatul de securitate și apărare dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, citiți în articolul de mai jos.

Marcela Vovc

R. Moldova este prima țară din afara Uniunii Europene care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu blocul comunitar. Acordul, semnat pe 21 mai, curent, de către premierul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, este menit să consolideze rezistența țării noastre, pe fondul îngrijorărilor tot mai accentuate că Rusia ar putea încerca destabilizarea R. Moldova.

Potrivit documentului, Uniunea Europeană și Republica Moldova se confruntă cu amenințări de securitate din ce în ce mai mari, cauzate, printre altele, de războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina. În acest context, UE și țara noastră au decis să stabilească și să pună în aplicare Parteneriatul pentru securitate și apărare, care va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.

În baza acestui parteneriat, Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc.

Documentul prevede că Republica Moldova va spori schimbul de informații cu UE, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al UE. Propunerea de parteneriat de securitate și apărare cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova ar putea avea aceeași soartă ca și Ucraina dacă se aliniază cu Occidentul.

Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu are statut de tratat internațional, ci este bazat pe angajamente politice.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.