„Trebuie să le oferim tinerilor informație despre riscuri, dar cum o facem?”. Șefa statului, despre educația sexuală

sursa foto: Coaliția Națională „Viața fără Violență”

„Trebuie să le oferim tinerilor informație despre riscuri, dar cum o facem?”. Șefa statului, despre educația sexuală

„Trebuie să ținem cont de anumite rezerve ale societății și să promovăm lucrurile într-un mod în care ar speria mai puțin”. Este răspunsul președintei Maia Sandu referitor la promovarea educației sexuale și, inclusiv, introducerea acesteia în școli, oferit în cadrul Conferinței internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Olga Scripnic

Eu chiar cred că noi trebuie să le oferim tinerilor informație despre riscuri, dar cum o facem? Trebuie să discutăm așa încât să avem o formulă care este acceptabilă și pentru părinți, deci să le explicăm într-un format în care să nu trezească reticență și opoziție.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

În acest context, șefa statului a subliniat faptul că trebuie să fie, în primul rând, discutate statistice, să le fie arătate părinților care sunt pericolele pentru copiii loc și „cum putem face mai mult în familie, la școală,  pentru ca copiilor să fie protejați, feriți mai bine de aceste pericolele”.

Maia Sandu precizează că un aspect important, în acest sens, este să fie înțelese fricile societății, să fie promovate lucrurile „așa încât să avem șansa unui rezultat și nu să revenim, la ce a mai pățit anterior,  când pur și simplu a fost anulată discuția pentru că cuiva nu i-a plăcut, cum s-a numit, obiectul”.

Noi vrem ca toți copiii noștri și tinerii noștri să fie în siguranță  și să putem să purtăm dialogul acesta într-o manieră nu politizată, cu excese propagandistice, dar să pornim discuția într-un format care ne va permite să ajungem la un final constructiv. 

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, care are loc la Chișinău, în perioada 19 - 20 noiembrie.

CONTEXT. Prima încercare de a introduce un fel de educație sexuală în școli a fost în anul 2005, atunci când disciplina „Deprinderi de viață” a fost inclusă în programul școlar. Această materie reprezenta o inițiere a tinerilor în subiecte legate de pubertate, viață sexuală, infecții cu transmitere sexuală, pericolele la care sunt supuși în cazul în care consumă droguri sau țigări și altele, scrie Diez.

Atunci, Biserica ortodoxă și mai multe organizații creștine au criticat acest curs și au cerut să fie exclus definitiv din programul școlar. Fețe bisericești au caracterizat cursul ca fiind unul păgân și de propagare a desfrâului. Astfel, ulterior, disciplina a fost trecută pe lista cursurilor opționale.

În luna ianuarie a anului 2012, a fost introdus un nou curs opțional – „Educație pentru sănătate”, o alternativă a cursului din 2005. Acest obiect a rămas în lista disciplinelor opționale și este studiat de elevii claselor V-XII.

În luna februarie curent, Ministerul Educației a precizat că această materie ar putea fi introdusă la discipline precum biologia sau educația civică, astfel încât elevii din toate școlile să aibă parte de lecții de educație sexuală. 

„Vrem să extindem cursul la nivelul întregului sistem de învățământ. Nu pot să spun dacă va deveni obligatorie. Acest lucru trebuie discutat împreună cu întreaga societate. Trebuie să vedem dacă anumite elemente le putem încorpora în alte discipline de bază, precum este biologia, de exemplu”, a explicat șeful de la Educație.

Reacții la acest articol
Emoji