Prezidențiale România: De la candidat ignorat în sondaje, la fruntaș în primul tur. Cine este Călin Georgescu

sursa foto: RFI

Prezidențiale România: De la candidat ignorat în sondaje, la fruntaș în primul tur. Cine este Călin Georgescu

Călin Georgescu, candidatul independent la scrutinul prezidențial din România, s-a calificat în al doilea tur al alegerilor, după ce a acumulat peste două milioane de voturi, clasându-se pe primul loc, cu un procent de peste 22,9%. Acesta a fost candidatul cunoscut, anterior, în spațiul românesc pentru atitudini împotriva NATO, că a fost înalt funcționar în două ministere, elogiator al figurilor istorice precum Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu și pentru faptul că și-a făcut campania pe TikTok, scrie HotNews.

Olga Scripnic

Primele sondaje de opinie, înainte de alegerile prezidențiale din România, îl plasau pe Călin Georgescu la coada clasamentului. Candidatul independent a crescut puternic în sondaje în ultimele săptămâni și a ajuns la 10%.

Georgescu a avut o puternică campanie pe TikTok, acolo unde multe din clipurile sale au devenit virale. Cu câteva zile înainte de alegeri acestea au fost șterse. în urma deciziei Biroului Electoral Central din România, deoarece nu aveau marcajul sau codul electoral obligatoriu, scrie HotNews.

Călin Georgescu și-a început cariera profesională în 1991, devenind consilier al ministrului Mediului. În același minister a ocupat funcția de secretar general în perioada 1997-1998.

Între 2000 și 2011 a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă. El a fost coordonatorul echipelor care au elaborat variantele din 1999 și 2008 ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă.

În 2004-2005 a fost șef al unei direcții din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar în intervalul 2006-2012 a ocupat postul de director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare.

Candidatul AUR la funcția de premier

Numele lui Călin Georgescu s-a aflat pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012. La acea vreme, Georgescu a spus că nu este interesat de șefia Guvernului.

După alegerile din 2020, când Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să intre în Parlament, partidul lui George Simion l-a propus pe Călin Georgescu drept candidat la funcția de premier. Dorin Lulea, actualul prim-vicepreședinte al AUR, preciza la acea vreme că Georgescu nu era membru al partidului, fiind desemnat ca urmare a „expertizei sale în dezvoltare durabilă”.

Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.

Declarații controversate 

Georgescu este unul dintre cei mai categorici promotori ai mesajelor anti-occidentale în România, mesaje utile Moscovei lui Vladimir Putin, scrie Europa Liberă România.

„La o simplă căutare pe Sputnik, ziarul de propagandă al Moscovei, vedem numeroase articole în care Călin Georgescu este elogiat. Dacă te laudă Sputnik, nu este de bine”, declara profesorul Florin Zeru, de la Școala Națională de Studii Politice, într-un articol al Europei Libere din 2022.

Georgescu i-a elogiat pe şeful legionar Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, şi pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România. Acesta îi descria drept „eroi”.

„Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”, spunea actualul candidat independent la prezidențiale.

În 2022, în cadrul unui interviu, Georgescu a fost întrebat dacă această afirmație nu ar duce la izolarea sa în politica românească, iar acesta a răspuns că „toți au făcut și fapte bune, și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (…) Au fost și fapte bune, și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru și este treaba lor, nu a noastră. Față de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun, repet, că sunt din istoria noastră.”

Mai mult, Georgescu a spus că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, iar atunci când i s-a adus aminte că legionarii i-au asasinat pe Armand Călinescu și Nicolae Iorga, el a răspuns: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți”.

În urma acestor afirmații, Parchetul General a dispus deschiderea unui dosar penal. Acuzațiile fiind - promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de război, precum şi promovarea de idei, concepţii şi doctrine fasciste şi legionare.

În plus, în urma acestui interviu, liderii AUR au renunțat la ideea de a propune în Congres desemnarea lui Călin Georgescu drept președinte de onoare, iar acesta s-a îndepărtat de partidul care până atunci l-a propus de două ori candidat la funcția de premier.

Atitudini împotriva NATO

În 2022, Georgescu a avut mai multe declarații controversate care vizau politica de apărare a României și apartenența la NATO, scria G4Media.

Scutul Deveselu este o rușine diplomatică. Scutul nu are nimic legat de apărare. Din contră, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de cofruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porți.

Autor: Călin Georgescu

În plus, acesta susținea că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie. Noi am externalizat răspunderea, acțiunile și deciziile în securitatea națională și apărarea țării.

Noi nu mai reprezentăm nimic pe plan extern, zero. Toate programele de guvernare așa zise de 30 de ani nu au fost decât o listă privată de cumpărături, e escorcherie. Nici o țară din blocul NATO care în eventualitatea în care va fi atacată de Rusia, vă asigur că NATO nu îi va lua apărarea

Autor: Călin Georgescu

CONTEXT. Amintim că alegerile prezidențiale din România s-au încheiat la 24 noiembrie. După centralizarea a 99,82% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare, primul loc în clasament este ocupat de candidatul independent Călin Georgescu.

Diferența dintre candidații de pe locul al doilea și al treilea scade tot mai mult. În aceste momente, aceste poziții sunt ocupate de candidatul PSD, Marcel Ciolacu, și USR, Elena Lasconi.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.