„Membri ai comisiei MEC, preocupați de spălarea imaginii câștigătoarei”: „Părinții solidari”, despre titlul „educatorul anului”

Foto: simbol/moldova1

„Membri ai comisiei MEC, preocupați de spălarea imaginii câștigătoarei”: „Părinții solidari”, despre titlul „educatorul anului”

„Mai mulți membri ai comisiei Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au fost preocupați de spălarea imaginii doamnei Valentina Moscalu”. Este declarația Asociației Obștești „Părinții Solidari” despre titlul „educatorul anului”, după ce MEC a decis că nu va retrage titlul de la câștigătoare. „Cazul demonstrează că autoritățile încă nu au acumulat suficientă voința și capacitatea de a descuraja practicile dubioase și lipsite de etică din sistemul educațional”, se arată într-un comunicat al Asociației Obștești.

Redactia Agora

La momentul participării în acest concurs, Valentina Moscalu, avea în „palmaresul” profesional două mustrări aspre valabile, aplicate de primăria orașului Rîșcani. Una din sancțiuni a fost aplicată pentru încălcări ce țin de funcția de manager, iar alta – pentru responsabilități aferente funcției de educator, mai exact neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu și neglijarea măsurilor de siguranța a copiilor.

Informațiile despre sancțiunile disciplinare, deși esențiale pentru evaluarea calităților morale și profesionale a unui candidat la concursul „Pedagogul anului”, nu au fost parte a dosarul de concurs și respectiv nu au fost luate în considerare în procesul de evaluare.

Autor: Asociația Obștescă „Părinții Solidari”

„În opinia noastră, mai mulți membri ai comisiei MEC au fost mult mai preocupați de spălarea imaginii doamnei Valentina Moscalu, decât de faptul că excelența în educație, în încălcarea cadrului legal al Republicii Moldova, va fi reprezentată de un candidat cu sancțiuni disciplinare”, mai subliniază Asociația.

La doar opt zile de la instituirea comisiei MEC, Primăria or. Rîșcani  a emis o dispoziție de revocarea sancțiunilor disciplinare aplicate... .

Acțiunile de „spălare a imaginii” realizate post factum, după ce opinia publică a aflat despre sancțiunile profesionale severe, cu care a mers în concurs deținătoarei titlului „Educatoarea anului”, precum și implicarea în acest proces a unui membru al Comisiei MEC, dar și a altor reprezentanți ai sistemului educațional contribuie la apariția bănuielilor rezonabile că concursul„Pedagogul anului” este unul, care nu corespunde scopurilor declarate și admite aranjamente și favorizări pentru obținerea unui titlu de mare valoare, inclusiv financiară.

Autor: Asociația Obștescă „Părinții Solidari”

După ce la, 22 noiembrie curent, MEC a decis că nu va revoca titlul oferit, a fost emis un comunicat, care a fost calificat de către Asociația Obștescă „Părinții Solidari” drept „ambiguu”.

Situația demonstrează că meritocrația, onestitatea și etica profesională nu sunt în topul valorilor celor ce gestionează educația sau au uncuvânt de spus în acest domeniu.

 În fruntea mesei sunt puse interesele personale și a cartelelor profesionale, practicile de trișare și de manipulare, etc.

În loc să fie promovate cadrele didactice dedicate și cu parcurs profesional exemplar, sistemul pare să favorizeze interesele personale și de grup și să lase porți largi de intrare în diverse concursuri celor, care au mai puțină etică și integritate profesională.

Lipsa unui discurs critic și acțiunilor hotărâte din partea Ministerul Educației și Cercetării pentru astfel de practici scade considerabil încrederea societății în obiectivitatea și integritatea sistemului educațional din Republica Moldova.

Autor: Asociația Obștescă „Părinții Solidari”

AGORA a contactat MEC pentru o reacție. Odată ce o vom obține, o vom publica.

CONTEXT. Amintim că la 11 octombrie 2024, în mediul online au apărut informații cu privire la sancțiunile disciplinare aplicate Valentinei Moscalu de către autoritățile publice locale în perioada decembrie 2023 - aprilie 2024. Totodată, în spațiul public au apărut reacții ale unui grup de părinți, care s-au arătat împotriva deciziei conferirii titlului „Educatorul anului 2024” Valentinei Moscalu.

La 16 octombrie a fost constituită Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu, pe motivul unor informații că aceasta ar fi fost sancționată disciplinar anterior. 

Pentru a stabili toate circumtanțele, Comisia a audiat un grup de părinți ai căror copii sunt înscriși la Instituția de Educație Timpurie nr.10 „Guguță” din or. Rîșcani, cadre didactice din colectivul unde activează Valentina Moscalu, reprezentanți ai Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani și ai Sindicatului de ramură. Ulterior a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate Valentinei Moscalu.

În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate, Comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.