Mii de „voluntari” pe Telegram, instrucțiuni și premii: Cum au fost viralizate postările lui Călin Georgescu

sursa foto: Inquam Photos

Mii de „voluntari” pe Telegram, instrucțiuni și premii: Cum au fost viralizate postările lui Călin Georgescu

Telegram este o altă platformă unde a fost pusă pe roate campania candidatului care a luat cel mai mare număr de voturi la primul tur al scrutinului prezidențial din România, Călin Georgescu. Mai exact, așa-zișii „voluntari”, organizați în mai multe grupuri de Telegram, primeau materiale editate, pregătite de publicare, dar și indicații despre ce comentarii să folosească pe TikTok. Acești „voluntari” sunt premiați intern pentru cele mai bune postări, iar strategia are ca rezultat un val de conținut viral, care a propulsat campania lui Georgescu pe TikTok și alte platforme, se arată într-o analiză realizată de G4Media.

Olga Scripnic

Susținătorii lui Călin Georgescu sunt organizați într-un sistem centralizat, pe mai multe canale de Telegram. Cea mai mare parte dintre acestea au început să fie active din iulie 2024, însă există unele și din noiembrie 2023, potrivit mai multor date obținute de G4Media.

Unul din grupurile principale, care adună peste 1.800 de membri, este denumit „Propagator – Renașterea României, Implică-te și tu, Hrană, Apă, Energie, Călin Georgescu”. Aceeași denumire ar avea și proiectul de țară al lui Georgescu.

Această rețea este completată de o multitudine de grupuri locale pentru fiecare județ și municipiul București.

Spre exemplu, un grup denumit „Alba – Hrană – Apă – Energie” centralizează linkuri către alte grupuri locale similare. Aceste grupuri sunt folosite pentru distribuirea de materiale și indicații specifice de postare, dar și pentru discutarea de strategii. Tot pe grupurile locale s-a discutat în toamna anului trecut și mobilizarea pentru strângerea de semnături pentru candidatul Călin Georgescu.

O analiză a sistemului de linkuri din fiecare grup arată că acestea duc în principal către un nod de grupuri în care peste 700 de membri sunt coordonați de o pagină pe mai multe paliere. Printre acestea se numără propagandă, campanie electorală, „atacuri direcționate la grup”, scrie G4media.

...

Canal de propagandă Călin Georgescu, pe Telegram

G4media

Din mesajele analizate, reiese că membrii grupurilor primesc videoclipuri gata editate, în special fragmente scurte din declarațiile lui Călin Georgescu, însoțite de subtitrări mari și mesaje care subliniază teme naționaliste sau pseudoștiințifice.

De asemenea, se oferă instrucțiuni despre ce comentarii să fie postate, indicând utilizarea tag-urilor „Călin Georgescu președinte”, „Votez Călin Georgescu” sau „Susțin schimbarea”.

Un aspect notabil este organizarea de concursuri interne pentru „cele mai bune postări”. Membrii sunt încurajați să creeze materiale care să devină virale, iar printre premii se numără, de exemplu, pentru cel mai bun „editor” al anului 2024.

...

Canal de propagandă Călin Georgescu, pe Telegram

G4media

Astfel, membri din grupuri, prezentați drept „voluntari” sunt motivați să participe activ și să inunde platformele cu conținut favorabil lui Georgescu, iar recent au fost felicitați de administratorul grupului: „Ați scris istorie! Rămâneți calmi”, a scris acesta într-un mesaj după ce candidatul la președinție a obținut cel mai mare număr de voturi la alegerile prezidențiale.

Fiecare dintre acești voluntari administrează câte unul din sutele de conturi de susținere pe TikTok, care au luat avânt în ultimele luni, publicând constant fragmente video targetate despre diferite teme din discursurile lui Georgescu. 

Dacă unele au zeci de followeri și conținut care ajunge la puțini oameni, altele, cu o strategie constantă de publicare și susținute, și de algoritmul aplicației care se raportează reacțiile utilizatorilor ajung la milioane de aprecieri. 

Autor: G4Media

Amintim că, Georgescu a mai devenit cunoscut drept „candidatul TikTok”, pentru că pe această platformă a fost concentrată cea mai mare parte din campania acestuia, loc în care multe din clipurile sale au devenit virale. 

Citește și: Fenomenul TikTok sau cum a ajuns Călin Georgescu să prindă valul algoritmilor rețelei de socializare chinezești

CONTEXT. În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, Călin Georgescu a obținut un rezultat de peste 22% din voturi, contrazicând previziunile exit-poll-urilor.

Această ascensiune a fost susținută de campania intensă pe TikTok, unde Georgescu a atras 30.000 de urmăritori noi într-o singură săptămână, iar videoclipurile sale au devenit virale în mod constant.

Citește și: De la candidat ignorat în sondaje, la fruntaș în primul tur. Cine este Călin Georgescu

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.