„România, prioritate pentru acțiunile ostile ale Federației Ruse”. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, despre alegerile prezidențiale românești

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Sursa: PROTV

„România, prioritate pentru acțiunile ostile ale Federației Ruse”. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, despre alegerile prezidențiale românești

„România a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă.” Aceasta a constatat Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România, în urma ședinței din 28 noiembrie. Mai mult, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale au stabilit că un concurent electoral ar fi beneficiat de „o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial” pe care TikTok l-ar fi acordat, din cauza că nu l-a marcat drept candidat politic.

Laura Macari

La 28 noiembrie, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către președintele României, Klaus Iohannis. Experții au raportat „posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C”, în contextul procesului electoral.

Membrii Consiliului au stabilit că ar fi existat atacuri cibernetice, cu scopul de a influența corectitudinea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Mai mult, aceștia au confirmat „un interes în creștere din partea Rusiei, pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”.

Potrivit experților, un candidat la funcția de președinte ar fi beneficiat de tratament preferențial pe platforma Tik Tok. Acesta ar fi încălcat legea, deoarece nu a marcat materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă.

Vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Autor: Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România

CONTEXT. Consiliul Național al Audiovizualului din România (CNA) a sesizat Comisia Europeană cu privire la „suspiciuni de manipulare a opiniei publice”, în cadrul campaniei de promovare pe Tik Tok a candidatului electoral Călin Georgescu. Vicepreședintele Consiliului, Valentin-Alexandru Jucan, susține că „algoritmii platformei ar fi amplificat materialele favorabile unui singur candidat”.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, candidatul independent la scrutinul prezidențial din România, s-a calificat în al doilea tur al alegerilor, după ce a acumulat peste două milioane de voturi, clasându-se pe primul loc, cu un procent de peste 22,9%, contrazicând previziunile exit-poll-urilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.