„Sărăcia de vacanță”: Aproximativ 3,5% dintre moldoveni își permit un concediu de mai multe ori pe an, în 2024

sursa foto: Moldova 1

„Sărăcia de vacanță”: Aproximativ 3,5% dintre moldoveni își permit un concediu de mai multe ori pe an, în 2024

Peste 70% dintre moldoveni au declarat că nu și-au permis o vacanță și nici nu plănuiesc să își ia concediu, în 2024, potrivit unui sondaj realizat de IDIS „Viitorul”. „Această realitate reflectă problemele economice și inegalitatea care continuă să crească”, subliniază expertul economic Veaceslav Ioniță.

Olga Scripnic

Sărăcia de vacanță, un termen care descrie incapacitatea de a-și permite o perioadă de relaxare, afectează peste 60% dintre moldoveni, conform unui sondaj recent realizat de IDIS „Viitorul”. Această realitate reflectă problemele economice și inegalitatea care continuă să crească.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic

În 2024, 71% dintre moldoveni au declarat că nu și-au permis o vacanță și nici nu plănuiesc să își ia concediu. Această cifră include majoritatea persoanelor din mediul rural, cu un nivel scăzut de educație, dar și pe cei din categoria de vârstă 60+, arată rezultatele sondajului IDIS „Viitorul”.

De cealaltă parte, doar 3,5% dintre moldoveni se încadrează în categoria celor care își permit să plece în vacanțe de mai multe ori pe an. Aceștia sunt, în principal, tineri cu studii superioare, care trăiesc în mediul urban.

O politică economică eficientă pentru combaterea sărăciei de vacanță și stimularea economiei locale este introducerea tichetelor de vacanță. Aceste tichete, oferite de angajatori, ar putea fi utilizate exclusiv pentru vacanțele în Moldova, încurajând astfel turismul intern. 

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic

Potrivit lui Ioniță, soluționarea acestei probleme „necesită o abordare sistemică, care să implice guvernul, sectorul privat și întreaga societate”.

Astfel, printre recomandările pe care le face expertul economic se numără creșterea salariilor în sectoarele-cheie și crearea de locuri de muncă mai bine plătite în mediul rural.

„Subvenționarea vacanțelor pentru persoanele cu venituri reduse, inclusiv prin tichetele de vacanță care ar sprijini turismul intern și afacerile locale”, este o altă soluție pe care o menționează Ioniță.

Iar ultima potențială metodă pentru reducerea acestui fenomen, conform analizelor lui Ioniță, este promovarea turismului intern „prin reducerea costurilor de transport și cazare în regiunile mai puțin dezvoltate”.

Sărăcia de vacanță nu se referă doar la lipsa unui concediu, ci la efectele negative pe termen lung pe care aceasta le poate avea asupra populației active. În lipsa unor perioade de odihnă adecvată, angajații devin mai puțin productivi, mai predispuși la epuizare fizică și psihică și mai vulnerabili la probleme de sănătate.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.