Topul celor mai prospere țări din lume. Pe ce poziție este R. Moldova

Topul celor mai prospere țări din lume. Pe ce poziție este R. Moldova

O analiză a celor mai prospere țări din lume arată că pe primele 20 de poziții se clasează, în mare parte, țări europene. Pe primele poziții se situează Luxemburg, Norvegia și Irlanda, cu un scor de peste 80 de puncte. Datele au fost măsurate din considerentul mai multor factori economici și sociali, prezintă HelloSafe. Vezi și pe ce poziție se află Republica Moldova în acest clasament.

Diana Latiș

Rezultatele indicelui de prosperitate evidențiază că primele 20 cele mai prospere țări sunt dominate în mare parte de țări europene. Luxemburg (86,2), Norvegia (85,1) și Irlanda (84,7) se află în fruntea listei, cu scoruri de peste 80 de puncte, care reflectă economiile lor robuste și bunăstarea socială.

Qatar și Singapore sunt singurele țări non-europene din top cinci, ceea ce atestă economiile lor dinamice și infrastructurile avansate. Statele Unite (64,03) și Canada (63,68) ocupă locurile 18 și 19, în timp ce Franța încheie top 20 cu un scor de 60,4, ilustrând un nivel ridicat de prosperitate, deși mai scăzut decât cel al țărilor din Europa de Nord și al anumitor economii asiatice dinamice.

VEZI ȘI: Top 20 cele mai bogate țări din lume în 2024. Vezi pe ce loc s-a plasat Moldova

În același timp, clasamentul arată că Republica Moldova se află pe locul 80 din 186 de țări, având un punctaj total de 36,99.

...

Topul celor mai prospere țări din lume

Hello safe

...

Topul celor mai prospere țări din lume

Hello safe

Scopul studiului Indicele de prosperitate a fost conceput pentru a oferi o măsură comparativă a prosperității țărilor, luând în considerare o combinație de factori economici și sociali. Datele încorporează indicatori sociali precum indicele de dezvoltare umană (HDI) și coeficientul Gini, care reflectă calitatea vieții și echitatea economică într-o țară.

Indicatorii au fost ponderați în funcție de impactul lor asupra prosperității globale. De exemplu, PIB pe cap de locuitor a fost ponderat cu 30%, deoarece rămâne un indicator-cheie al bogăției generale a unei țări. VNB pe cap de locuitor completează această perspectivă cu o pondere de 20%, pentru a include veniturile externe și a arăta întreaga gamă de resurse disponibile cetățenilor. În cele din urmă, indicatori sociali precum IDH și coeficientul Gini consolidează indicele nostru, reflectând calitatea vieții (20%) și inegalitatea veniturilor (15%), care au o influență directă asupra bunăstării oamenilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.