Rezultatele oficiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP) la prezidențiale, după prima numărare:
- Elena Lasconi 1.772.500 de voturi în total, din care 216.161 în străinătate. În țară a luat, așadar, 1.556.339 de voturi.
- Marcel Ciolacu 1.769.760 de voturi în total, din care 22.996 în străinătate. În țară a luat 1.746.764 de voturi.
Rezultatele la prezidențiale, după renumărarea voturilor în România:
După renumărarea voturilor din țară, conform procesului verbal trimis de Biroul Electoral Central (BEC) către CCR:
- Elena Lasconi are 1.555.147 de voturi (față de 1.556.339 inițial), adică a pierdut 1.192 de voturi.
- Marcel Ciolacu are 1.742.661 de voturi (față de 1.746.764 inițial), adică a pierdut 4.103 de voturi, subliniază jurnalistul Cătălin Tolontan, într-un articol pe HotNews.
Punând cifrele cap la cap, descoperim că, în realitate, după renumărarea voturilor din țară, distanța dintre Ciolacu și Lasconi a scăzut. Voturile atribuite în mod greșit lui Ciolacu au fost mai multe decât voturile atribuite în mod greșit lui Lasconi, a rezultat din ce a verificat BEC.
Autor: Cătălin Tolontan, jurnalist
Conform renumărării parțiale a voturilor realizată de către BEC, ordinea candidaților, care nu este și cea finală, este următoarea: Călin Georgescu, pe locul întâi, Marcel Ciolacu, pe locul al doilea, iar Elena Lasconi pe al treilea.
Însă, în documentul transmis de BEC către CCR, din totalul de 950 de secții de vot organizate în străinătate au fost numărate voturile din 161 de secții. Astfel, mai sunt de renumărat peste 600.000 de voturi din diaspora.
Rezultatele renumărării parțiale a voturilor din România și diasporă
BEC
În comunicat, BEC mai anunță că buletinele de vot din străinătate vor continua să ajungă în România până în 9 decembrie.
În același timp, primul tur al scrutinului prezidențial din România a fost validat de Curtea Constituțională (CCR), la 2 decembrie curent.
„Curtea a observat că, din sesizarea contestatarului, voturile din diasporă nu au fost contestate şi, ca atare, în condițiile date, a apreciat că nu se mai impune renumărarea acestora”, a explicat președintele CCR, Marian Enache.
În evaluare Curţii, chiar dacă au fost constatate unele diferenţe de voturi între candidaţi, dar în măsura în care aceste diferenţe nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice rezultatul alegerilor, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatului de reconfigurare a clasamentului candidaţilor.
Autor: Marian Enache, preşedintele CCR
CONTEXT. La 28 noiembrie, Biroul Electoral Central din România a decis, după o ședință care a durat două ore și jumătate, renumărarea voturilor de la turul întâi al alegerilor prezidențiale, dând curs astfel cererii Curții Constituționale române.
Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban.
După scrutinul prezidențial din 24 noiembrie, candidatul independent Călin Georgescu, potrivit datelor preliminare, a obținut cel mai mare număr de voturi. Acesta se află în fruntea clasamentului cu peste două milioane de voturi, ceea ce reprezintă 22,94%.
Candidata USR, Elena Lasconi, s-a ales cu peste 1,7 milioane de sufragii din partea cetățenilor români, ceea ce reprezintă 19,18%, poziționându-se pe locul al doilea.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.