La fel, Rusia indică că ambasadorul UE ar fi „oferit instrucțiuni detaliate cu privire la modul în care așa-zisa democrație moldovenească ar trebui să funcționeze înaintea alegerilor parlamentare din 2025”.
Mazeiks tratează informațiile ca fiind false. „Când ruginesc antenele, nu se mai aude bine”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Serviciul rus de Informații Externe face tot ce poate în domeniul dezinformării. Am dat peste cea mai recentă „capodopera” a sa, prin care acuză UE că ar decide viitorul Moldovei până în cele mai mici detalii. Mulțumesc pentru această glumă, mi-a făcut ziua mai veselă. Pentru mine, pentru noi, această mențiune este ca o distincție de onoare. Confirmă că munca noastră de a sprijini Moldova pe drumul său european produce rezultate și este remarcată. UE rămâne dedicată cooperării, transparenței și valorilor comune, nu manipulării sau secretizărilor.
Autor: Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova
La 4 decembrie curent, Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse a acuzat că „Uniunea Europeană tratează Republica Moldova ca pe un vasal, intervenind direct în politica internă a țării”.
Instituția indică, într-un comunicat, că șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, ar fi emis instrucțiuni detaliate pentru partidul de guvernământ, vizând modul de gestionare a democrației înainte de alegerile parlamentare din 2025.
În același comunicat este indicat că Mazeiks i-ar fi cerut conducerii R. Moldova „să tragă la răspundere penală partidele de opoziție și să destabilizeze autonomia Găgăuziei prin demiterea guvernatoarei acesteia, Evghenia Guțul”.
De asemenea, Rusia acuză că diplomatul european ar fi recomandat crearea unui nou partid pro-occidental, „Pentru Moldova Europeană”, sub conducerea fostului ministru de externe Nicu Popescu, „pentru a forma o coaliție cu Partidul Acțiune și Solidaritate”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.