Pe 3 decembrie, un proiect de lege care reglementează activitatea „agenților străini” a fost depus în Parlamentul Serbiei (Skupština) de către deputați din „Mișcarea Socialistă”, o formațiune pro-guvernamentală condusă de vicepremierul Aleksandar Vulin. Potrivit surselor, proiectul prevede că toate organizațiile și persoanele care primesc finanțare din surse externe și desfășoară activități politice vor trebui să se înregistreze oficial, iar în fiecare publicație vor fi obligate să indice statutul de „agent străin”.
Pentru nerespectarea acestor reglementări, legea prevede sancțiuni grave, inclusiv interdicția de a desfășura anumite tipuri de activități, pedepse cu închisoarea sau amenzi cuprinse între 5.000 de dinari (aproape 42 de euro) și 2 milioane de dinari (aproape 17.000 de euro).
Aleksandar Vulin, care se ocupă cu relațiile externe ale Serbiei în cadrul guvernului, a declarat într-un interviu pentru canalul TV Pink că proiectul de lege este inspirat de legea americană FARA (Legea de înregistrare a agenților străini), care interzice finanțarea organizațiilor non-guvernamentale din afaceri externe. Totuși, opoziția consideră că acest proiect este mai similar cu legile din Rusia și Georgia, care reglementează activitatea „agenților străini” într-un mod mult mai sever.
Proiectul a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului și de grupurile de opoziție, care îl consideră o încercare de a reduce influența criticilor guvernamentali și de a restrânge libertatea de exprimare. De asemenea, Vulin este o figură controversată, fiind supus sancțiunilor din partea SUA începând cu 2023 pentru „sprijinirea activităților Rusiei pe Balcani”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.