Tribunalul raional Primorski din Sankt Petersburg a invalidat contractul de vânzare-cumpărare încheiat în august 2023 între Lidia Nevzorova și mama sa, Natalia Kolesnikova. Acest contract prevedea transferul de proprietate asupra unei case și a unui teren din localitatea Lisii Nos, situată pe malul Golfului Finic. Proprietățile au fost confiscate și trecute în administrarea Agenției Federale pentru Administrarea Proprietății de Stat.
Aceasta nu este singura măsură luată împotriva Nataliei Kolesnikova. În săptămânile următoare, tribunalul urmează să examineze un alt caz de confiscare, vizând un apartament din Sankt Petersburg, deținut anterior de Lidia Nevzorova.
Potrivit experților, confiscarea proprietăților rudelor inculpaților în dosare politice este un pas fără precedent. Până acum, astfel de măsuri erau rezervate cazurilor de corupție. „Aceasta este o escaladare clară a represiunii, sugerând o disponibilitate din ce în ce mai mare a statului de a exercita presiuni asupra rudelor persoanelor vizate politic”, a declarat avocatul Evgheni Smirnov.
Confiscarea vine după ce, în iulie, familia Nevzorov a fost declarată „grup extremist” de un tribunal din Sankt Petersburg. Decizia a inclus și trecerea în proprietatea statului a mai multor bunuri, inclusiv terenuri, o casă, un autoturism și acțiuni ale unei companii de construcții.
Cazul Nevzorov este privit ca un „model” pentru extinderea represiunii asupra familiilor și altor grupuri sociale mici. Această tendință este întărită de recentele percheziții la părinții jurnalistei Aleșia Marohovska, redactor-șef al publicației „Istorii Importante”.
Reprimarea drepturilor civile și confiscarea proprietăților marchează o intensificare a represiunii politice în Rusia, afectând nu doar persoanele vizate direct, ci și familiile acestora. Activitățile de acest tip ridică semne de întrebare serioase cu privire la respectarea drepturilor omului și la statul de drept în Federația Rusă.
CONTEXT. În martie 2022, Rusia a deschis un dosar împotriva lui Nevzorov în baza noii legi privind „falsurilor”. Această lege prevede amenzi sau pedepse cuprinse între 3 și 15 ani de închisoare pentru răspândirea adevărului despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei (Codul Penal al Federației Ruse numește această infracțiune „difuzare publică, sub pretextul unor rapoarte credibile, a informațiilor false despre acțiunile forțelor armate ruse”).
Comitetul de Investigații al Federației Ruse a declarat că Nevzorov ar fi publicat „informații evident false” despre bombardarea maternității din Mariupol de către trupele ruse.
În iunie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a acordat cetățenia ucraineană lui Aleksandr Nevzorov și soției sale, Lidia Nevzorova.
Potrivit Europei Libere, Nevzorov, care a condamnat public invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina și a plecat, în 2022, într-un stat membru al Uniunii Europene, a scris pe Telegram că autoritățile ruse au negociat cu el timp de două luni, încercând să-l „convingă” să-și schimbe poziția față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în schimbul „unei decizii favorabile a instanței”. În februarie anul trecut, o instanță din Moscova l-a condamnat in absentia pe Nevzorov la opt ani de închisoare pentru acuzația de discreditare a forțelor armate ruse.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.