„Non-vulnerabili”, dintr-o eroare de sistem. Buzu: „Informații despre compensații, în următoarele zile, în cabinetul personal”

sursa foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

„Non-vulnerabili”, dintr-o eroare de sistem. Buzu: „Informații despre compensații, în următoarele zile, în cabinetul personal”

Sute de persoane au fost înștiințate că nu sunt eligibile pentru compensații la energie. Notificarea, primită în cabinetul personal online, este o eroare, au explicat autoritățile.

Olga Scripnic

În seara zilei de 5 decembrie, pe pagina compensatii.gov.md, mai multe persoane au primit gradele de vulnerabilitate energetică. În mai multe cazuri. acestea au fost incluse la categoria „non-vulnerabil”.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat că în Sistemului Informațional „Vulnerabilitate Energetică” s-a produs o eroare de sistem.

Preț de câteva minute, în care în cabinetele personale la câteva sute de persoane care au depus cerere s-a afișat eticheta „non-vulnerabil”. Acesta este rezultatul unei erori, care nu reprezintă în niciun caz decizia finală privind eligibilitatea gospodăriei casnice pentru a primi compensația. Acum sistemul a restabilit cabinetul personal și nu se mai afișează această informație.

Autor: Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Totodată, Buzu a subliniat că informațiile privind compensațiile vor apărea în următoarele zile, în cabinetul personal.

CONTEXT. Pentru luna noiembrie curent, compensația pentru energie va varia de la 300 de lei până la 800 de lei.

Compensația în acest diapazon va fi stabilită într-un mod individual, în funcție de factori specifici din gospodărie și familia solicitantului. Dacă în gospodărie veniturile sunt mai mici, spre exemplu avem pensionari, avem copii, avem doar un singur adult care este în câmpul muncii, cu siguranță valoarea compensației va fi mai mare.

Autor: Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Pentru următoarele luni din sezonul rece, mărimea compensațiilor va fi stabilită în funcție de tariful la gaze, astfel încât „cetățenii să nu plătească un tarif post-compensație mai mare decât cel din anul trecut”, spunea Buzu.

În acest sens, la 4 decembrie curent, linia bugetară pentru compensații a fost majorată cu 111 milioane de lei.

Pentru a primi compensații, toți consumatorii casnici trebuie să depună o cerere, indiferent dacă au făcut-o și anul trecut. Aceasta poate fi completată online, pe platforma compensatii.gov.md sau cu ajutorul registratorilor. Cererile pot fi depuse pe toată perioada sezonului rece, până la data de 25 a fiecărei luni, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna depunerii cererii.

Valoarea compensației la energie sub formă de plată monetară se calculează individual.

La calcularea compensației, nu se va ține cont de consumul istoric de energie al solicitantului din sezonul precedent, ci doar de norma aprobată a costului energiei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.