Consilierii municipali PAS, despre bugetul Chișinăului propus pentru 2025: „Antisocial” și „incomplet”

sursa foto: PAS Chișinău/Facebook

Consilierii municipali PAS, despre bugetul Chișinăului propus pentru 2025: „Antisocial” și „incomplet”

„Buget antisocial, fără compensații la căldură, cu mai puțini bani pentru asistenți personali și grupele cu program prelungit”. În acest fel este calificat proiectul bugetului propus pentru anul 2025 de consilierii din fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Totodată, aceștia au punctat condițiile în care bugetul va fi susținut de cei 20 de consilieri municipali din fracțiunea PAS.

Olga Scripnic

Update: Viceprimara Olga Rusu a precizat că taxele locale sunt ajustate anual cu rata inflației a anului precedent. „În ultimii ani, au fost înregistrate rate foarte mari ale inflației, de aceea, în fiecare an, venim cu ajustări mult mai joase decât rata inflației înregistrate”.

Chișinăul are cel mai mare pachet de servicii sociale, în comparație cu orice altă localitate din țară (...) Aceste servicii sunt oferite exclusiv din bani municipali.  

Autor: Olga Rusu, viceprimară

Referitor la grupele cu program prelungit, Rusu a dat asigurări că sumele alocate vor fi suficiente pentru semestrul din acest an academic și primul semestru din anul următor.

Știrea inițială: Primăria capitalei planifică să colecteze în 2025 din taxe locale 520,5 milioane de lei sau 13% din bugetul municipiului, adică cu 132,7 milioane mai mult decât în 2024.

În acest sens, în anul 2025 municipalitatea propune o ajustare a taxelor locale anuale de 10% „ca urmare a inflației”.

Fracțiunea PAS nu va susține introducerea sau creșterea de taxe pentru acest an.  Ion Ceban a majorat deja taxele în această vară,  iar nici la jumătate de an distanță, dorește să majoreze, de aproape două ori, taxele din municipiul Chișinău.

Fracțiunea PAS nu va susține introducerea taxelor de salubrizare și în acest an.

Autor: Ivanov Dumitru, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC

Tot Ivanov subliniază că în anul 2023 pentru asistenții personali erau alocați 154 milioane de lei, iar pentru anul 2025 este propusă suma de 22 de milioane de lei. 

Asistenții personali, care au grijă de persoanele cu dizabilități, trebuie să fie în continuare finanțați din bugetul municipal. Cerem alocarea de bani suplimentari pentru salarii la minimul o mie de asistenți personali care așteaptă în rând să fie angajați.

Autor: Ivanov Dumitru, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC

Potrivit lui Ivanov, pentru 2024 au fost bugetate 507 milioane de lei pentru grupele cu program prelungit, iar în anul 2025 sunt propuse 18 milioane de lei.

Pentru ca bugetul să fie susținut de cei 20 de consilieri municipali din fracțiunea PAS, grupele cu program prelungit trebuie să fie în continuare finanțate din bugetul municipiului Chișinău, iar suma să fie o sumă necesară și suficientă ca cu oamenii să-și poată duce copiii în siguranță la aceste grupe cu program prelungit. 

Primăria trebuie să reia programul de compensație la căldură pentru locuitori în municipiul Chișinău cu venituri mici, care a fost până în anul 2023. 

Noi cerem creșterea substanțială alocațiilor pentru suburbii. Ne trebuie să integrăm suburbiile în municipiul Chișinău. 

Cerem crearea unui fond municipal de minim 100 de milioane de lei pentru dezvoltare și amenajarea curților de bloc în municipiul Chișinău. 

Ne cerem alocarea de bani pentru construcția de școli și grădinițe noi în municipiul  Chișinău. 

Autor: Ivanov Dumitru, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC

„Ni se propune un buget antisocial, fără compensații la căldură, cu mai puțini bani pentru asistenți personali și grupele cu program prelungit. Primăria Chișinău, din nou, a elaborat un buget incomplet, cu linii lipsă sau ascunse”, este calificarea dată de consilierii din fracțiunea PAS din CMC bugetului municipal propus pentru anul 2025.

CONTEXT. Conform proiectului bugetului municipal Chișinău pentru anul 2025, veniturile bugetului municipal sunt estimate la 8,455 miliarde de lei (ceea ce reprezintă o majorare cu 9,6%), cheltuielile la 9,144 miliarde de lei (ceea ce reprezintă o majorare cu 9,3% față de anul 2024). Deficitul bugetar va fi de 689 de milioane de lei.

Transferurile din bugetul de stat către bugetul municipal vor constitui 4,244 miliarde de lei.

Din buget, 4,333 miliarde de lei sunt prevăzuți pentru programele din domeniul educației. Pentru asistență socială vor fi alocate 378,9 milioane de lei, iar pentru programele din domeniul sănătății — 59,8 milioane de lei. Pentru cultură, tineret și sport sunt prevăzute 608 milioane de lei.

În prezent, proiectul este supus consultărilor publice.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.