Cum poate fi declarată starea de urgență?
În Republica Moldova, Parlamentul poate declara starea de urgență la propunerea Președintelui sau a Guvernului.
Potrivit legii, aceasta se instituie atunci când există amenințări grave și imediate la adresa securității naționale, ordinii publice sau altor interese esențiale ale statului.
Durata stării de urgență este de maximum 60 de zile, dar poate fi extinsă cu acordul Parlamentului, dacă pericolul persistă.
Ce măsuri pot aplica autoritățile când e stare de urgență?
Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate mai multe măsuri ca:
- instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară,
- dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate,
- introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii,
- evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie,
- interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute lege,
- introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii,
- modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice,
- stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat,
- efectuarea rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă.
Ce este și cu ce se ocupă CSE?
Comisia pentru Situații Excepționale este o structură guvernamentală specializată, creată pentru a coordona măsurile necesare în perioada unei stări de urgență, asediu sau război.
Rolul principal al CSE, potrivit legii, este de a răspunde eficient în fața unor crize majore, care pot afecta securitatea națională, ordinea publică, stabilitatea economică sau alte interese esențiale ale statului.
Potrivit legii, CSE emite dispoziții pentru autoritățile publice și instituțiile implicate în gestionarea crizei.
Comisia poate dispune, de asemenea, sistarea temporară a livrării de gaze, energie electrică și apă potabilă, limitarea vânzării băuturilor alcoolice și stabilirea unui regim special pentru spațiul aerian.
Toate măsurile adoptate sunt obligatorii pentru autoritățile publice, agenții economici și cetățeni, fiind publicate pe pagina oficială a Guvernului.
Stare de urgență în R. Moldova
În R. Moldova, de-a lungul anilor, starea de urgență a fost instituită de mai multe ori. Cele mai recente cazuri au fost generate de criza economică, energetică sau de sănătate.
În martie 2020, autoritățile au instituit stare de urgență, în legătura cu pandemia generată de coronavirus.
Măsurile incluse în această stare de urgență au cuprins restricții ca: izolarea, carantiaă, închiderea unor instituții și restricționarea circulației publice.
De asemenea, au fost impuse măsuri de protecție pentru sistemul sanitar și au fost alocate resurse suplimentare pentru combaterea crizei sanitare.
În anul 2022, în contextul războiului din Ucraina, starea de urgență în R. Moldova a fost instituită în contextul fluctuațiilor prețurilor la energie, în special la gaze naturale și electricitate.
Recent, în decembrie curent, Guvernul a propus Parlamentului declararea stării de urgență în domeniul energetic.
În argumentarea necesității instituirii stării de urgență, Guvernul a indicat că „stoparea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, ar genera o criză umanitară în regiunea transnistreană”.
La fel, Executivul consideră că există „riscuri privind asigurarea funcționării și stabilității sectorului electroenergetic din Republica Moldova, inclusiv pe malul drept”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.